UTA se află într-o situație dificilă din punct de vedere al lotului, deoarece mulți jucători sunt accidentați sau suspendați, în special în compartimentul defensiv. În aceste condiții, există voci din rândul suporterilor, care cred că absențele ar putea fi suplinite cu jucători din cadrul Academiei. Antrenorul Laszlo Balint a dat însă de înțeles că situația din clasament, unde UTA e pe loc retrogradabil, nu prea lasă loc de decizii atât de riscante: „Este clar că avem în vedere jucătorii cu potențial din cadrul Academiei. Însă e evident că doar în condiții excepționale poate veni un jucător de la Under 19 să joace și să o facă foarte bine. Noi avem încredere în toți jucătorii care au potențialul de a crește la nivelul la care să poată să ajute echipa. Trebuie să fim foarte atenți și să analizăm foarte bine modul în care aplicăm acest proces de dezvoltare la ei. Monitorizăm și jucătorii împrumutați, o să avem niște rapoarte în ceea ce privește dezvoltarea lor, nu omitem niciun aspect.“

Din fericire, antrenorul UTA-ei are destui jucători din Academie, care deja au făcut pasul spre echipa mare și au suficientă calitate și experiență acumulată, astfel încât să reprezinte opțiuni viabile pentru primul 11. În absența lui Isac, din nou accidentat, primul candidat la poziția obligatorie de jucător under 21, este tânărul Rareș Pop care, la doar 17 ani, a devenit în ultimele săptămâni, o prezență constantă între titularii Bătrânei Doamne. „Rareș e un jucător cu un talent extraordinar, noi îl încurajăm în fiecare zi. Însă există o diferență între tot ce înseamnă intensitate și adversar direct. Dacă mă refer doar la meciurile disputate de când am venit eu, s-a văzut că el a avut o evoluție cu mult mai mult aplomb în fața unui adversar de talia lui. La Buzău a jucat împotriva unul fundaș stânga de 2004 și automat s-a exprimat mult mai dezinvolt, cu mai mult curaj, cu mult mai multă personalitate, egalizându-se și partea de gabarit. Cu Petrolul lucrurile au fost puțin altfel, în momentul în care l-a avut pe Huja sau pe Țicu, jucători cu altă forță și altă experiență. Sunt aspecte care cântăresc greu dar care nu se observă la prima vedere“ este caracterizarea pe care i-a făcut-o Balint proaspătului convocat la Naționala U20.

În afara jucătorilor produși de Academie, UTA mai are și câțiva jucători tineri „importanți“. Dacă Mociu și Maxim par să nu reprezinte soluții pentru niciunul dintre antrenori (n-au fost luați în calcul nici de Ilie Poenaru), Raul Șteau însă este, alături de Cibi și Negoescu, principala alternativă la Rareș Pop, pe care o are Laszlo Balint la dispoziție, pentru meciul de duminică. „Șteau e un jucător pentru care e important că are experiența sezonului trecut. Din puținele zile în care am lucrat împreună, mi-am dat seama că este un jucător foarte harnic, foarte receptiv și foarte dornic să se îmbunătățească. Este un jucător care va putea să ajute echipa“ a declarat Balint despre mijlocașul venit în vară de la Gaz Metan Mediaș.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției