Bătrâna Doamnă dispută astăzi ultimul meci înaintea întreruperii provocată de desfășurarea Campionatului Mondial. Este o întrerupere de care echipa noastră are mare nevoie, deoarece după 7 meciuri consecutive în campionat fără victorie (dintre care 6 au fost înfrângeri), UTA arată ca un boxer care se clatină în ring sub pumnii adversarului, așteptând gongul care să vestească finalul reprizei. E clar că și schimbarea de antrenor își va putea arăta efectele mai profund abia după această pauză de aproximativ 3 săptămâni, timp în care Laszlo Balint va putea să lucreze temeinic, atât la moralul jucătorilor, cât mai ales la aspectul tehnico-tactic.

Pentru a face acest lucru în relativă liniște, antrenorul arădenilor și băieții săi ar avea nevoie de o victorie ca de aer în acest meci, asta deoarece clasamentul arată rău de tot pentru echipa noastră, aflată pe locul 15, loc de retrogradare directă. O victorie ne-ar putea aduce, în funcție și de celelalte rezultate ale etapei, o urcare de 1-3 locuri în clasament, la fel cum și o remiză, ne-ar putea sălta măcar pe locurile de baraj, însă tot așa, doar în coroborare cu rezultatele altor partide. Oaspeții, aflați însă pe locul 10 la această oră, ar putea un loc în clasament cu o victorie sau o remiză dar în același timp ar și putea să coboare două trepte, ajungând într-o zonă periculoasă, în caz de eșec.

Forma dezastruoasă a UTA-ei din campionat a mai fost îndulcită la mijlocul săptămânii, de o victorie în Cupa României, obținută la Buzău. Faptul că echipa a câștigat, că a și marcat de trei ori, reprezintă un doping de încredere necesar, chiar dacă el este, într-o bună măsură, rodul unui efect placebo, ținând cond de diferența de valoare dintre echipe și de timpul scurt avut la dispoziție de antrenori pentru a schimba cu adevărat ceva în jocul echipei. De partea cealaltă, echipa lui Liviu Ciubotariu a parcurs în Cupă un traseu invers din punct de vedere al încrederii. Venită după o victorie în Superligă în deplasare la Botoșani, Voluntariul a fost învinsă la Craiova de FC U 1948. De altfel, dacă ne uităm pe parcursul din campionat al ilfovenilor, constatăm o inconstanță severă, deoarece în tot cursul acestor 17 etape n-au bifat decât în două rânduri două rezultate similare consecutiv; iar în cele două dăți în care au făcut-o, acestea au fost înfrângeri. Așadar, din acest punct de vedere, statistica ar trebui să ne asigure că măcar Voluntariul nu va câștiga la Arad.

În privința rezultatelor înregistrate acasă respectiv în deplasare, meciul se anunță foarte echilibrat, cu un mic plus pentru UTA. Echipa noastră se află pe locul 9 în clasamentul meciurilor pe teren propriu, cu 3 victorii, 2 egaluri și 3 înfrângeri, golaveraj 10-9. Din păcate însă chiar și această zestre de realizări a fost reușită în prima parte a sezonului, când UTA a început cu 3 victorii consecutive pe teren propriu. Minunații suporteri ai Bătrânei Doamne, n-au mai văzut un succes al favoriților pe Arena „Francisc Neuman“ din 26 august, când UTA învingea cu 2-1 pe FC U. Craiova 1948. Adversarul de astăzi se află pe locul 10 în ierarhia deplasărilor, cu 2 victorii, 3 remize și 3 înfrângeri, golaveraj 6-10.

Istoria consemnează 9 meciuri între cele două echipe, primele fiind în acel baraj de promovare din sezonul 2015-2016. Toate celelalte partide s-au desfășurat pe prima scenă a fotbalului românesc. Bilanțul general este unul foarte echilibrat cu 3 victorii UTA, 2 remize și 3 victorii FC Voluntari, echipă care are și avantajul golaverajului (5-8). Pe Arena „Francisc Neuman“ însă echipa noastră este neînvinsă. A reușit până acum o remiză albă, la primul meci disputat pe nou reconstruita arenă, iar apoi în sezonul trecut, a învins cu 2-0 prin golurile marcate de Miculescu și Roger. Ultimul meci dintre cele două formații, desfășurat pe 30 iulie, a consemnat o înfrângere grea pentru echipa noastră, învinsă în deplasare cu 3-0, meci desfășurat la Mioveni deoarece stadionul din Voluntari se afla în proces de schimbare a gazonului.

Echilibrul se menține și în ceea ce privește disputele celor doi antrenori: de 4 ori s-au aflat față în față Laszlo Balint și Liviu Ciubotariu iar fiecare dintre ei a învins câte o dată (ambele meciuri în sezonul trecut) în timp ce alte două meciuri s-au încheiat cu scor egal.

Favorizată ușor de statistici, UTA este în dezavantaj însă când vine vorba de problemele de lot. Nu mai puțin de 6-7 jucători sunt indisponibili pentru meciul de astăzi: Vukcevic, Chindriș, Cascini, Isac și Ademi sunt accidentați, în timp ce Hoxhallari e suspendat iar Aly Abeid este la rândul său incert. De cealaltă parte, Voluntariul a raportat doar absențele lui Droppa și Ricardinho, amândoi ținuți departe de gazon de probleme medicale.

Meciul din această după-amiază va fi condus la centru de arbitrul craiovean Viorel Flueran. Cu el la cârma jocului, UTA nu a câștigat decât o singură dată, în sezonul trecut, 1-0 la Mediaș. Înainte de acel meci au mai fost însă trei înfrângeri cu acest arbitru la centru, una dintre ele „cu cântec“, este vorba de acel 1-2 cu FC Argeș de la Arad, când centralul din Craiova l-a eliminat eronat pe Alexandru Benga. FC Voluntari are însă un bilanț mult mai bun cu Flueran la centru: 3 victorii, o remiză și o înfrângere; acea înfrângere a venit însă chiar în aceste sezon, 1-2 în deplasare la Mediaș cu Hermannstadt. În acest sezon, arbitrul din Cetatea Băniei, a condus 5 partide se Superliga, în care a arătat 17 cartonașe galbene dar n-a dictat nicio eliminare. A arătat însă de 3 ori punctul cu var.

Ceilalți arbitri ai meciului sunt tușierii Valentin Avram (București) și Alexandru Cerei (Cluj), rezerva Andrei Moroiță (Ploiești) și asistenții VAR Cătălin Popa (Pitești) și Ionel Dumitru (Gheorghița – Prahova). Observator pentru arbitri este Aron Huzu (Sibiu) iar observator de joc, fostul mare atacant al Hunedoarei, Romulus Gabor.

Partida începe la ora 15.45 și va fi transmisă în direct de posturile Digi Sport 1, Prima Sport 2 și Orange Sport 1. La ora meciului se anunță 14 grade, urmând ca până la finalul acestuia, temperatura din termometre să scadă până spre 10 grade. Șansele de ploaie sunt neglijabile, între 1 și 7%.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției