La conferința de presă de dinaintea partidei, antrenorul UTA-ei a declarat că „poate schimbăm ceva de la mijloc în sus“. Și într-adevăr, suporterii Bătrânei Doamne și-au văzut pentru prima oară în acest sezon echipa jucând din primul minut cu doi atacanți: Keserü și Postolachi. A doua surpriză a fost utilizarea unui singur mijlocaș cu profil defensiv, asta pentru a-i face loc lui Desley Ubbink un jucător cu calități creative și ofensive. Cel sacrificat a fost Paul Anton, fostul mijlocaș al echipei naționale fiind introdus pe teren abia în repriza a doua. În această dispunere UTA a fost mai directă, mai percutantă, însă n-a reușit să înscrie decât o singură dată, insuficient dat fiind golul primit în minutul 2.

În ultima jumătate de oră, Balint a încercat să mute decisiv prin 4 schimbări. În afara introducerii lui Anton în locul lui Batha (albanezul fiind deja avertizat cu cartonaș galben), antrenorul UTA-ei l-a scos după o oră de joc și pe puștiul Rareș Pop, aplaudat în picioare de întreg stadionul. Din păcate, înlocuitorul său, Raul Șteau n-a reușit să se apropie de nivelul de joc arătat de juniorul de 17 ani. Peste alte 10 minute au urmat înlocuirile lui Keserü și Ubbink, amândoi evident obosiți și din ce în ce mai ineficienți, cu Jobello și Matei. Odată cu aceste modificări, Otele a fost mutat în spatele vârfului, poziție din care a inițiat câteva acțiuni periculoase, din păcate rămase fără rezultat pe tabelă. Matei în schimb a arătat din nou neputința pe care o etalează încă din momentul venirii sale la Arad iar Jobello pare și el departe de jucătorul care încânta la primele sale meciuri în tricoul Bătrânei Doamne.

Finalul a fost unul destul de haotic, cu UTA atacând fără un plan bine conturat. În aceste condiții fanii echipei sperau să-l vadă pe teren în ultimele minute și pe uriașul nigerian Godwin însă acesta a fost lăsat pe bancă de antrenor. Iată cum și-a explicat Laszlo Balint toate deciziile importante luate în pregătirea și pe parcursul meciului.

Despre decizia de a juca într-un sistem cu doi atacanți: „Am gândit-o tocmai în ideea că ei pot dezechilibra acea linie de trei fundași centrali foarte puternică. Și într-adevăr, în momentul în care s-a jucat mult în fața liniei celor trei fundași centrali, am avut avut de suferit, am pierdut mingi. Când însă am reușit să dezvoltăm bine jocul în zonele laterale, de unde am venit cu centrări, nu neapărat la înălțime, am reușit să devenim periculoși. Ați văzut că au ieșit pe rând între linii, au rămas pe rând în poziția de nouar și chiar mă bucur că au interpretat foarte bine această manieră în condițiile în care am avut foarte puțin timp la dispoziție să lucrăm tactic lucruri care țin de dinamica jucătorilor în acea zonă.“

Despre lăsarea lui Paul Anton pe bancă și introducerea lui în repriza secundă: „Nu a avut nimic de-a face cu problema lui la dantură ci a fost o decizie tactică. Am stat de vorbă înainte de meci și i-am explicat tot ceea ce gândisem în materie de strategie. Paul este un jucător cu experiență și a înțeles de la început situația. Prin introducerea lui în partea a doua am încercat să aduc un echilibru de care toată lumea avea mare nevoie pentru că Voluntariul este o echipă foarte periculoasă pe tranzițiile pozitive și aveam nevoie de o apărare preventivă eficientă.“

Despre înlocuirea lui Rareș Pop cu Raul Șteau după o oră de joc: „Rareș Pop a jucat și la Petrolul, a jucat și la Buzău, mi-am dorit un plus de prospețime în acea zonă, pentru că nici forța lui nu i-ar fi permis să se angajeze în niște dueluri acolo și m-am gândit că poate dezechilibrăm un pic cu Raul Șteau, cumva același profil, tot un jucător dinamic, folosește foarte bine piciorul stâng și putea să creeze o conexiune mai bună cu atacanții. Cred că Rareș ar mai fi dus 5-10 minute dar am vrut să venim cu acest plus de energie.“

Despre mutarea lui Otele în spatele atacantului în ultima parte a meciului: „Am avut discuții cu el pe tema asta, știu că poate da randament acolo, are calitate tehnică foarte bună, poate apărea la finalizare, a și avut două situații foarte bune dar n-a reușit să le concretizeze. E un jucător cu calitate, versatil, se poate adapta pe orice poziție în compartimentul ofensiv.“

Despre scăderea în calitate a jocului ofensiv în ultima parte a meciului: „În ultimele 15-20 de minute a venit o oarecare precipitare, poate venită pe fondul acestei dorințe foarte mari de a câștiga jocul. Am fi avut  nevoie de mai multă luciditate și de mai multă hotărâre în ultimii 20 de metri cel puțin. Mi-aș fi dorit să am pe bancă mai multe soluții, să avem un aplomb suplimentar în compartimentul ofensiv.“

Despre neutilizarea lui Godwin și menținerea lui Postolachi până la final: „Nu se pune problema să avem la UTA jucători la număr. Nu l-am introdus pentru că Posto este un jucător care apare bine și între linii, are calitate foarte bună inclusiv pe momentele în care a spații și nu aș fi vrut să intrăm în ultimele minute într-un joc din acela cu mingi aruncate într-un careu dominat de Armaș, de Matricardi și tocmai de aceea am evitat această schimbare.“

Să mai notăm și faptul că UTA astăzi a avut norocul să nu fie nevoită să facă modificări defensive. Din cauza accidentărilor și suspendărilor, Laszlo Balint nu a avut pe bancă niciun fundaș de meserie iar dintre cei din teren, Aly Abeid a jucat incomplet refăcut, „într-un picior“, după cum s-a exprimat antrenorul, lucru care face și mai remarcabilă evoluția sa din această după-amiază.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției