Cluj Arena își va deschide astăzi câmpul de bătălie pentru două dintre echipele de mare tradiție ale fotbalului românesc, atât din punct de vedere al istoricului cluburilor, cât și în ceea ce privește susținerea de care au parte, ambele fiind beneficiarele unor bazine de suporteri aflate calitativ și cantitativ peste media campionatului. Ce-i drept, deși aflate pe prima scenă a fotbalului românesc, cele două nu trec prin momente prea bune, aflându-se pe locurile 14 respectiv 15, despărțite de un singur punct. Situația din clasament nu face însă decât să sporească miza și, cel mai probabil și intensitatea cu care se va juca acest meci, astfel încât înfruntarea este una chiar interesantă, inclusiv pentru publicul neutru.

Ambele echipe vin după meciuri în Cupa României, care le-au calificat în faza sferturilor de finală. Studenții clujeni au remizat pe teren propriu cu Rapid, 0-0, în timp ce UTA a câștigat cu 3-0 la Mioveni. E clar însă că astăzi partida va fi mult diferită iar, din acest punct de vedere, cea mai atentă trebuie să fie echipa noastră. Bătrâna Doamnă n-a avut opoziție în meciul de joi, evoluând practic singură pe teren. În aceste condiții jocul a curs foarte bine, s-au marcat trei goluri, nu s-a primit niciunul însă aceste aspecte pot oferi o falsă imagine a momentului în care se află echipa. Dacă din punct de vedere tactic Laszlo Balint știe ce are de făcut și cu siguranță a pregătit meciul în cele mai amănunțite detalii, ne permitem ca în aceste rânduri să punctăm faptul că la nivel mental va fi extrem de important ca băieții noștri să nu-și piardă încrederea și spiritul de luptă în acele momente ale jocului în care poate lucrurile din punct  de vedere al combinațiilor sau acțiunilor individuale, nu vor funcționa așa cum se așteaptă. Facem această mențiune pentru că, din explicațiile oferite de cei direct implicați, asta s-a întâmplat în meciul cu Sepsi, când după o perioadă de pregătire reușită, cu două amicale în care echipa a arătat foarte bine, jucătorii s-au pierdut în momentul în care au fost loviți de realitatea unui meci oficial, pe puncte. Acest șoc va fi resimțit și astăzi odată cu trecerea de la boemia Cupei României la „lupta de stradă“ pe care o presupune un meci de Superliga, și este important ca băieții noștri să fie pregătiți pentru asta.

Un element comun al celor două formații este acela că la momentul începerii meciului, pe bancă vor avea un antrenor diferit față de cel cu care au început sezonul. Erik Lincar a promovat Universitatea dar a avut un start foarte prost de campionat, cu 2 puncte acumulate în 6 partide și a fost înlocuit la sfârșitul lui august, cu Eugen Neagoe. Mutarea a avut efect doar parțial, în sensul că U a reușit câteva victorii dar echipa se află încă în zona roșie a clasamentului iar momentan are trei meciuri consecutive fără victorie, după înfrângerile din deplasare cu Universitatea Craiova și Petrolul, respectiv remiza de pe teren propriu cu FC Argeș. La UTA schimbarea s-a produs mai târziu, astfel că Laszlo Balint are doar 3 meciuri de campionat trăite pe banca Bătrânei Doamne, de la revenire. Din păcate, bilanțul acestor ultime meciuri este identic cu cel al clujenilor: două înfrângeri, cu Petrolul în deplasare și cu Sepsi pe teren propriu, la care se adaugă o remiză cu FC Voluntari, tot pe teren propriu. Așadar, strict raportat la campionat, vom avea un meci între două echipe aflate într-o formă foarte slabă dar care simt o foame teribilă de victorie. Gazdele par totuși ușor favorite statistic, dacă luăm în considerare faptul că într-un clasament al meciurilor de pe teren propriu se află pe locul 10, cu 3 victorii, 3 remize și 3 înfrângeri și golaveraj 0 (8-8). UTA în schimb este extrem de vulnerabilă în deplasare, unde din 9 partide, a reușit să acumuleze doar 5 puncte, în urma unei victorii și a 2 remize. Doar 5 goluri a marcat UTA pe terenuri străine în aceste sezon, primind în schimb 14.

Ultimele dueluri dintre cele două echipe produc un bilanț mai bun pentru „Șepcile Roșii“. În sezonul 2018-2019 al eșalonului secund, U a învins tur-retur cu 4-0 respectiv 3-0. A urmat apoi sezonul 2019-2020, care, întrerupt fiind de pandemie, a adus doar o singură dată față în față cele două echipe, partida de pe Cluj Arena încheindu-se la egalitate, 1-1. Chiar dacă UTA a promovat la finele acelui sezon, cele două s-au întâlnit și în anul următor, dar în Cupa României și tot la Cluj. Studenții au avut câștig de cauză cu 2-1 în ciuda diferenței de eșalon. Ultimul meci dintre cele două echipe a adus însă și singura victorie a UTA-ei din seria acestor 5 confruntări: pe 13 august, pe Arena „Francisc Neuman“, echipa noastră se impunea cu 2-1, la capătul unui meci în care Virgiliu Postolachi a deschis scorul, Adrian Bălan a restabilit egalitatea iar Bautista Cascini a înscris golul victorie în minutul 82.

Cei doi antrenori s-au aflat de 3 ori față în față. Deși bilanțul este echilibrat, câte o victorie pentru fiecare, plus o remiză, Laszlo Balint n-are deloc amintiri plăcute cu Eugen Neagoe deoarece acesta se afla pe banca Astrei Giurgiu la acel 0-6 suferit de echipa noastră pe teren propriu în decembrie 2020, în primul sezon de la revenirea pe prima scenă a fotbalului românesc. La retur, meciul s-a încheiat la egalitate (0-0) iar partida din play-out, desfășurată tot la Giurgiu, a fost câștigată de UTA cu 2-1.

Meciul de astăzi va beneficia din păcate de condiții speciale, pentru că gazonul de pe Cluj Arena se prezintă în condiții foarte proaste iar faptul că în orele premergătoare partidei se anunță ploi în averse, face ca perspectivele unui teren foarte greu să crească. Din acest punct de vedere, cele două echipe vor trebui să fie atente și la accidentări, mai ales că niciuna dintre ele nu este scutită de probleme medicale. UTA s-a deplasat la Cluj fără Chindriș, Erico și Ademi (accidentați) la care se adaugă și suspendatul Aly Abeid. La Universitatea, Haită este indisponibil din cauze medicale iar Iliev, Romario Pires, Bic și Filip sunt incerți.

Confruntarea de astăzi va fi arbitrată la centru de Ionuț Coza din Cernica. Prima partidă a UTA-ei pe care a condus-o acesta a fost una care ne trezește amintiri plăcute, este vorba de victoria cu 2-0 de la Mioveni din play-off-ul de promovare. De atunci, Coza a mai oficiat la centru alte 6 meciuri ale echipei noastre, încheiate cu 2 victorii, 2 remize și 2 înfrângeri. Ultimul meci a fost chiar în acest sezon, este vorba de partida de pe teren propriu cu CFR Cluj, încheiată la egalitate, 1-1, meci în care Coza l-a eliminat pe Damian Isac pentru un fault dur la Deac. Pe Universitatea Cluj, arbitrul ilfovean a condus-o de 5 ori, bilanțul fiind de asemenea echilibrat: 2 victorii, o remiză, 2 înfrângeri. În acest sezon, Coza a arbitrat 6 meciuri de Superliga, în care a arătat 24 de cartonașe galbene și 4 roșii (dintre care 3 direct). Așadar, echipele vor trebui să fie foarte atente la disciplină astăzi.

Brigada de arbitri este completată de asistenții Vladimir Urzică (Piatra Neamț) și Marius Marchidanu (Brăila) plus al patrulea oficial, Cătălin Popa (Pitești). În camera VAR se vor afla „prietenul“ lui Laszlo Balint, Marian Barbu (Făgăraș) și Gabriel Stroe (Pitești). Toți aceștia vor fi supervizați de observatorul FRF, Cornel Fecioru (București). Observator de joc, din partea LPF, este un alt bucureștean, anume fostul jucător al Sportului Studențesc, Romulus Chihaia.

Meciul va începe la ora 14.30 și, printre miile de spectatori de le Cluj Arena, se va afla și un puternic grup de susținători ai UTA-ei, care a plecat azi dimineață către capitala Ardealului. Cei rămași acasă vor putea urmări meciul în transmisia directă a posturilor Digi Sport 1, Prima Sport 2 și Orange Sport 1.  (foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției