Odată cu venirea lui Ionuț Badea la conducerea tehnică a echipei UTA, în luna februarie a anului trecut, staff-ul Bătrânei Doamne s-a îmbogățit cu analistul Gabriel Glăvan. Acesta a rămas la Arad și după plecarea lui Badea și a convins clubul să accepte înființarea unui departament de scouting. Propunerea a fost acceptată, mai ales că respectivul departament… nu consumă bani. Prezent în această dimineață la emisiunea GSP live de pe platforma Gazetei Sporturilor, Glăvan a prezentat felul în care funcționează acest departament și ce își propune: „Scopul nostru este să creăm o bază de date cu jucători și să propunem jucători atunci când ni se cere. Lucrăm cu 40 de scouts voluntari, care fac acest lucru din pasiune. Ei înțeleg că trebuie să se educe înainte, pentru ca apoi să poată face parte dintr-un club de fotbal. Ei sunt pasionați, au jucat de mici jocuri gen Football Manager și au visat mereu că vor ajunge să urmărească jucători care în viața reală sunt recomandați cluburilor. Tot așa m-am apucat și eu de scouting în 2014 și vă spun că satisfacția era foarte mare. La anunțul pe care l-am dat am primit în jur de 400 de mailuri din care i-am ales pe cei 40 cu care am făcut un training, care continuă și acum o dată la 2 săptămâni. Întreaga noastră activitate este online.“

Prima etapă a muncii acestor scouts a fost de a crea o bază de date brută, cu jucători găsiți în campionatele cu o valoare corespondentă cât de cât cu cea a celui românesc și de unde, în mod realist, UTA și-ar putea propune să aducă jucători: „Urmărim 40 de campionate. Fiecare scout urmărește un campionat. Vizionează fiecare meci, etapă de etapă, pe platforma instat. După fiecare etapă, scoutul respectiv face echipa etapei care are între 11 și 22 de jucători, pentru că poate pune și doi jucători pe post. Fiecare scout s-a uitat la 10-15 etape din campionatul respectiv, în funcție de când a început și ne-am dat astfel seama care sunt cei mai buni jucători din campionatele respective, pe fiecare post. Aceasta formează baza de date brută, cu aproximativ 10.000 de jucători.“

Următorul pas implică deja colaborarea cu restul staff-ului, în speță cu cei de care care depinde orientarea tactică și managerială a echipei, astfel că aria de căutare se restrânge la acei jucători care intră în tiparele trasate de antrenor și de managerul sportiv: „Pe acești jucători aplicăm anumite criterii, pe care le discutăm în cadrul clubului. Spre exemplu, ca fundaș lateral avem nevoie de un jucător care are o anumită viteză; dacă nu o are nu ne interesează. Sau ca atacant, dacă ne trebuie un atacant care își câștigă duelurile aeriene, pe care pot să joc direct iar dacă un jucător are o talie mai scăzută, nu mă interesează, indiferent de celelalte calități. Mai punem și criterii cum ar fi acela de a le expira în maxim un an contractul pentru că nu avem buget mare de transferuri. Cu aceste criterii aplicate facem o bază de date cu cei mai buni 10 jucători din fiecare campionat, un total de aproximativ 400 de jucători. Noi ne aflăm acum exact în acest moment.“

Așadar, departamentul de scouting se află la jumătatea drumului pentru acest sezon. Ce urmează în continuare: „De acum încolo și până în luna martie, toți scouterii își abandonează campionatele și urmăresc doar acești jucători, făcând rapoarte pe bază de note pe fiecare calitate a jucătorului, fizică, tehnică, mentală. Toate aceste note se introduc într-o aplicație care le calculează pe bază de medie ponderată. Ce înseamnă asta? Dacă tu selectezi postul atacant, dacă dai o notă de 9 la finalizare și 2 la un atribut defensiv, nota de 2 va cântări mai puțin decât la un fundaș iar nota de 9 va cântări mai mult decât la un fundaș. E un algoritm iar pe el noi formăm niște rapoarte. Raportul pentru fiecare jucător conține 5 puncte: fizic, tehnic, psihologic, tactic și social.  Putem selecta jucătorii cu cea mai mare notă la general sau jucători cu cele mai bune note pe un anumit atribut, în funcție de ce urmărim. Baza de date este creată de noi, pe baza a ceea ce vedem și ce interpretăm noi.“

Așadar, în luna martie antrenorul și clubul vor avea la dispoziție o unealtă extrem de eficientă în teorie, în demersul de a construi o echipă cât mai bună pentru sezonul viitor: „În luna martie, facem baza de date netă, cu cei mai buni 5 jucători pe fiecare poziție și pe care o prezentăm antrenorului. Noi doar propunem nu luăm decizii. Sigur, dacă ne facem treaba bine putem crește în influență dar la fel, vine și presiunea dacă un jucător este adus pe baza recomandării noastre și nu confirmă. Noi nu ne propunem să schimbăm jucătorii care sunt acum la UTA, eu unul mi-aș dori ca echipa să meargă bine și să nu transferăm niciun jucător, dar dacă sunt jucători care pleacă ori Doamne ferește, se accidentează, sau antrenorul vrea un anumit tip de  jucător, noi îi punem la dispozție această bază de date din care poate să aleagă.“

Sigur, lucrându-se cu voluntari, se poate pune problema dacă aceștia au calitățile necesare pentru a identifica jucătorii potriviți. Glăvan nu-și pune problema însă că ar exista riscuri din acest punct de vedere: „Prin educație înveți să te uiți la lucrurile potrivite, să înțelegi care este rolul jucătorului, strategia clubului, stilul de joc și atunci îți dai seama că sunt anumiți jucători care se pot adapta mai ușor stilului din România. Se găsesc jucători dacă știi cum să te uiți la ei. Statistic un jucător are mingea la picior în medie 3 minute pe parcursul unui meci. Și atunci te întrebi ce face în celelalte 87. Problema în fotbalul românesc e că noi ne uităm doar la ce face jucătorul în cele 3 minute, la calitățile lui tehnice deci. Ori în analiza jucătorilor greutatea s-a mutat de ceva vreme pe cele 87 de minute. Se caută jucător care înțeleg bine jocul, care exploatează foarte bine spațiul. De asemenea este foarte important să urmărești jucători care să se adapteze la filozofia clubului, care să se încadreze în bugetul de transferuri.“

De asemenea, șeful departamentului de scouting a mai precizat și că, deși baza de date va fi finalizată în luna martie, ea și datele pe care le cuprinde până acum, va putea fi folosită dacă se dorește, chiar și în perioada de transferuri din această iarnă.

Trebuie să recunoaștem că în teorie, lucrurile sună bine, modern. Cât de eficientă se va dovedi această strategie nu vom putea afla decât atunci când vom vedea la lucru jucători achiziționați pe baza muncii acestui departament. Însă asta va ține până la urmă tot de decizia antrenorului și a conducerii clubului. Avem un departament de scouting, rămâne de văzut dacă îl și folosim. Și bineînțeles, (ca să fim malițioși până la capăt, dacă tot ne-au acuzat unii de așa ceva), prima condiție va fi să se plătească grila de formare a lui Otele, pentru a putea legitima noi jucători.

(sursa: gsp.ro)

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției