În doar câteva săptămâni vom mânca salată de primăvară cu legume româneşti. Serele şi solariile au înverzit deja, iar femierii spun că producţia e bună. Problema e că totul s-a scumpit aşa că ceapa verde, ridichiile şi salata vor costa aproape dublu faţă de anul trecut.

„O să întâmpinăm anumite probleme cu dăunătorii care nu au murit că nu a fost îngheţ, nu am avut zăpadă cu irigarea la solarii. Şi la noi sunt cheltuieli foarte mari. Cu îngrăşământ, cu seminţe, cu folie, cu toată investiţia care este. Am cumpărat seminţele dublu faţă de acum un an. Turba s-a scumpit iar. La un palet de turbă acum un an am dat 15 milioane, acum este 20 de milioane”, a spus un legumicultor.

Astfel trufandalele vor costa mai mult decât anul trecut. Dacă în primăvara trecută legătura de ceapă se vindea cu 1,5 lei, anul acesta vom scoate din buzunar cu1 leu în plus. Şi ridichiile îşi vor dubla preţul. „O să fie mai scumpe ca anul trecut pentru că e investiţia mai mare. Undeva la 20-25%”, a mai spus legumicultorul.

Salata, roşiile şi ridichile pe care le găsim acum în pieţe şi supermarketuri sunt aduse din Grecia, Turcia sau Olanda. Fermierii cer autorităţilor să introducă mai multe legume în programele guvernamentale.

„Nu doar tomatele de mănâncă în România. Nemulţumiri sunt peste tot şi de toate felurile. Nu-i poţi mulţumi pe toţi. Sunt importante şi celelalte legume. Ardeiul, vânăta şi castravetele”, a spus preşedintele unei asociaţii de legumicultori.

Ministerul Agriculturii vrea să stimuleze producţia în sere şi anul acesta, însă dă mai puţini bani. Cei care cultivă roșii, spre exemplu, vor primi de la Guvern o subvenţie de 3.000 de euro pentru o suprafaţă de 1000 de metri pătraţi. Anul trecut primeau 4.000 de euro.

Sursa digi 24

Recomandările redacției