Medicul primar pneumolog dr. Erika Șimon Repolski a efectuat, cu succes, prima dezobstrucție bronșică prin crioterapie, în Laboratorul de Endoscopie Bronșică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad
Intervenția a fost efectuată la un pacient de 57 de ani, cu o formă avansată de cancer pulmonar. Pacientul nu mai putea respira normal deoarece bronhia care ventilează plămânul drept era obstruată de o formațiune tumorală.
„Acest tip de intervenție se efectuează, de săptămâna aceasta, în Laboratorul de Endoscopie Bronșică – în cadrul endoscopiilor – folosind o sondă specială (crio-sondă) cu ajutorul căreia țesutul pulmonar suspect este înghețat și mai apoi extras. Sonda utilizată folosește dioxid de azot care produce o scădere bruscă de temperatură de până la -89 de grade Celsius. Procedura este indicată atât pentru diagnosticarea corectă a neoplasmului pulmonar, dar și pentru eliberarea căilor respiratorii prin extirparea tumorilor formate”, a precizat dr. Erika Șimon Repolski, medic primar pneumolog, bronholog.
Practic, medicul folosește o crio-sondă care îngheață țesutul pulmonar din jurul acesteia, făcând posibilă atât recoltarea de țesut pentru analiză, cât și dezobstrucția endobronșică a tumorilor formate pe căile respiratorii.
„Important de menționat este faptul că dispozitivul poate fi folosit atât în scop diagnostic, cât și curativ, pentru crioterapie. Criobiopsia respectiv crioterapia sunt metode moderne, mai puțin invazive, tolerate mai ușor de pacient, nu provoacă durere fiind mai rapide decât biopsia chirurgicală. Crioterapia este de un real folos pentru pacienții diagnosticați cu tumori dezvoltate în interiorul unei bronhii și care nu mai pot respira normal, deoarece, cu ajutorul sondei putem elibera căile aeriene de masa tumorală formată. Pentru criobiopsie, sonda este introdusă printr-un canal al bronhoscopului și poate ajunge mai ușor la leziunea suspectă comparativ cu pensele de biopsie, mai ales dacă leziunea este localizată în periferia plămânului. Totodată, probele recoltate sunt mult mai mari și cu mai puține artefacte obținându-se astfel un diagnostic precis”, a explicat dr. Erika Șimon Repolski, medic primar pneumolog, bronholog.