Una dintre dilemele antrenorului UTA-ei în cantonamentul din Antalya a fost adaptarea sistemului de joc 4-2-3-1 la situația de a avea 4 atacanți în lot. Sau mai exact invers, deoarece, cu rare excepții, Balint a păstrat sistemul, preferând să adapteze jucătorii. Și, dacă în cazul lui Claudiu Keșeru, acesta a îndeplinit fără mari probleme rolul de număr 10, în cazul celorlalți trei, lucrurile erau mai complicate deoarece Postolachi, Milosevic și Godwin sunt toți trei de profilul numărului 9 clasic.

Până la urmă, profitând de faptul că atacantul basarabean are o  brumă de experiență ca jucător de bandă dreaptă, dobândită înainte de venirea sa la UTA, Balint l-a testat în acea poziție pe Postolachi, în momentele în care acesta juca în același timp cu Godwin sau Milosevic; iar rezultatele au fost unele promițătoare: în partida cu TSV München jucătorul școlit de PSG a făcut un meci bun pe acea poziție iar ieri, în al doilea amical, chiar a reușit să marcheze, astfel că antrenorul are aparent încă o soluție viabilă pe acel post, lucru important în contextul în care Otele și Jobello au devenit indezirabili. „Are calitățile necesare pentru a juca pe acea poziție, mă bucur că a reacționat foarte bine atât din punct de vedere al efortului cât și al reperelor tactice. Mă bucur când văd că avem jucători care se adaptează foarte rapid să joace și pe alte poziții pentru că sunt situații în meciuri în care avem nevoie să facem aceste mici ajustări“ a declarat Balint.

Cealaltă improvizație a fost făcută, de nevoie, pe postul de fundaș dreapta. În meciul cu echipa germană a fost testat acolo timp de 45 de minute, tânărul Hunor Sarkozy, care nu a făcut erori vizibile dar se pare că Laszlo Balint n-a fost, în urma prestației sale, prea încrezător că acesta poate reprezenta o soluție de nădejde și în meciurile de campionat, astfel că în amicalul de ieri, l-a testat acolo pe înaltul fundaș central Andrei Chindriș. Deși a început ezitant, cu o eroare care le-a prilejuit kazahilor singura ocazie importantă pe care o vor avea în meci, Chindriș a evoluat apoi bine, fiind sigur în defensivă și influent în atac, acolo unde a și reușit să ofere centrarea la golul de 2-0 marcat de Willie Barbosa. Despre evoluția sa Balint a declarat: „Și el, la fel ca și Postolachi, s-a adaptat foarte rapid la cerințele postului și a făcut 45 de minute foarte bune. Este important să avem soluții pentru că avem foarte multe meciuri, avem și multe cartonașe, suntem acolo în prima parte a clasamentului din punct de vedere al indisciplinei și atunci trebuie să avem cât mai mulți jucători care pot evolua pe mai multe posturi.“

Evoluția bună a lui Chindriș pe postul de fundaș dreapta trebuie totuși pusă și în contextul în care adversarul de ieri a fost unul care nu i-a pus probleme, chiar Laszlo Balint recunoscând că exprimarea echipei adverse a fost una modestă. Și, fiindcă am vorbit despre această improvizație, trebuie remarcat că ea a venit și pe fondul unei decizii destul de surprinzătoare pentru suporteri, aceea de a-l lăsa în afara lotului pe nou venitul Romario Benzar, care se antrenase cu echipa în zilele precedente. Antrenorul și-a explicat decizia: „Am preferat împreună cu staff-ul medical să-l menajăm, pentru că el în decembrie a avut o accidentare. Din punct de vedere medical el este foarte bine dar încă parcurge niște etape în ceea ce privește partea aceasta de acumulări fizice și tocmai de aceea am preferat să evităm orice fel de risc.“

Așadar, în condițiile în care Benzar n-a putut juca niciun minut iar Vukcevic a fost folosit mai puțin de o repriză, acestea cu aproximativ o săptămână înainte de debutul campionatului, sunt toate șansele ca în partida de la Craiova, Chindriș să fie distribuit în poziția în care l-am văzut ieri.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției