Școlile ar putea angaja persoane cu studii superioare, fără formare inițială, cu avizul Direcţiei Judeţene de Învăţământ Preuniversitar/ Direcţiei Municipiului Bucureşti de Învăţământ Preuniversitar (DJIP/DMBIP), dacă există o lipsă de personal calificat la nivelul unității de învățământ preuniversitar, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
Acestea vor avea statutul de personal didactic asociat și pot fi angajate pe o perioadă determinată de cel mult un an școlar, în regim de plata cu ora.
Amintim că desființarea inspectoratelor școlare și transformarea lor în Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar/a Municipiului București (DJIP/DMBIP), ca deconcentrate ale Ministerului Educației, au fost păstrate în proiectul Legii învățământului preuniversitar, varianta Deca, conform surselor Edupedu.ro.
„În situaţii justificate de lipsa de personal calificat la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, pot fi angajaţi cu statut de cadru didactic asociat, pe perioadă determinată de cel mult un an şcolar, în regim de plata cu ora, şi absolvenţi ai învăţământului superior care nu au parcurs formarea iniţială conform prevederilor legii învăţământului superior, cu avizul DJIP/DMBIP, în conformitate cu prevederile unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, potrivit art. 165 alin. (3) din documentul citat mai sus.
Concursul pentru ocuparea posturilor de cadru didactic de predare asociat s-ar organiza la nivel unitate de învățământ, așa cum este și în prezent.
Art. 176 – „(5) Concursul pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor din învăţământul preuniversitar de stat cu personal încadrat în regim de plata cu ora, cu personal didactic de predare asociat sau pensionat se organizează la nivelul unităţilor de învăţământ, conform metodologiei adoptate prin ordin al ministrului educaţiei, până la data de 15 noiembrie a fiecărui an”, conform proiectului.
Ce înseamnă personal didactic asociat
Proiectul de lege Deca a învățământului preuniversitar include în categoria personalului de predare asociat și absolvenții învățământului superior care nu au parcurs formarea inițială.
Concret, din categoria personalului didactic de predare asociat pot face parte: profesorii titulari în altă unitate de învățământ, absolvenții de studii superioare fără module de pregătire, profesorii pensionați în regim de plata cu ora sau specialistul în alt domeniu cu specializare/calificare corespunzătoare postului, după cum apare în proiectul de lege.
Art. 160 – „(2) Personalul didactic de predare asociat este personalul didactic titular în altă unitate de învăţământ, personalul didactic prevăzut la art. 165 alin (3), personalul didactic de predare pensionat plătit în regim de plată cu ora sau specialistul în alt domeniu cu specializare/calificare corespunzătoare postului. Personalul didactic de predare asociat este luat în considerare la îndeplinirea standardelor privind autorizarea sau acreditarea unităţii şcolare.”
Amintim că, potrivit proiectului de lege, liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor.
Vezi aici mai multe detalii despre programele de formare inițială pentru profesori, organizate în universități
În proiectul de lege Cîmpeanu, personalul didactic asociat era reprezentat doar de cadre didactice titulare în alte școli, profesori pensionat plătit în regim de plata cu ora, specialist în alt domeniu de specializare corespunzătoare postului, fără să facă parte și persoane cu studii superioare fără pregătire pedagogică.
Conform Legii Educației Naționale 1/2011, personalul didactic asociat este format din „personalul didactic titular la altă școală, personalul didactic pensionat plătit în regim de plată cu ora sau specialiști consacrați în domeniul de specialitate al curriculei școlare.” -art. 254 alin. (3)
Atât în proiectul lui Cîmpeanu, cât și în proiectul de lege Deca, „specialiștii consacrați în domeniul de specialitate al curriculei școlare” au fost înlocuiți cu „specialistul în alt domeniu cu specializare/calificare corespunzătoare postului”.
Sursa edupedu