Așa cum spuneam în avancronica partidei, niciunul dintre alibiurile folosite de cei direct implicați în rezultatele UTA-ei din ultima vreme nu a mai putut fi invocat astăzi. După o perioadă de pregătire în Antalya (în timp ce Mioveniul, care ne-a învins astăzi, s-a pregătit pe plan local), după o perioadă de transferuri în care s-a putut întări lotul, în fața propriilor suporteri și contra unui adversar pe hârtie cu nimic superior, antrenorii și jucătorii Bătrânei Doamne nu se pot ascunde în spatele a nimic după rușinoasă înfrângere din această după-amiază. Acest lucru a fost recunoscut chiar și de Laszlo Balint: „Nu avem nicio scuză. Îmi e greu să găsesc un termen pentru a descrie comportamentul colectiv al echipei în primele 25-30 de minute. Trebuie să acceptăm că am fost penibili! Toți, în frunte cu mine! Trebuie să băgăm capul în pământ și să acceptăm orice critică vine din partea suporterilor noștri. Noi nu ne merităm suporterii și nu vorbesc doar despre seara asta ci despre întregul sezon. Chiar în condițiile unui joc nereușit în care eram conduși, oamenii aceștia ne-au încurajat și au crezut în noi iar noi trebuie să găsim soluțiile să ne ridicăm la nivelul lor.“

Antrenorul UTA-ei, a continuat și după meciul de astăzi să vorbească foarte mult despre mental și atitudine, considerând că aici a fost cheia rezultatului final și cauza exprimării dezlânate și fără orizont a echipei care, în ciuda unei dominări aproape cvasi-totale, și-a creat puține ocazii cu adevărat clare de gol. „Îmi reproșez că n-am reușit să-i fac să înțeleagă cu adevărat importanța acestui joc. M-a durut foarte tare că ne-au bătut adversarii la nivelul dorinței, la nivelul spiritului. A fost un meci câștigat la nivel de combativitate în primele 30-35 de minute. Și la fazele fixe atitudinea face diferența, modul în care încerci să îți câștigi duelurile, modul în care încerci să ataci zona. Am văzut jucători pasivi, care parcă nu-și doreau să se întâlnească cu mingea. Au fost mulți jucători sub nivelul importanței acestui joc. E un clișeu dar adversarul, într-o situație mai nefericită decât a noastră, și-a dorit mai mult victoria.“

Această situație e cu atât mai surprinzătoare cu cât unul dintre atu-urile cu care revenea Laszlo Balint la Arad era tocmai capacitatea de mobilizare a jucătorilor și spiritul de unitate și de luptă implementat în vestiar, în special în primii doi ani ai precedentului său mandat. Însă la actualul lot de jucători, mesajele sale par să nu aibă efect, iar antrenorul pare și el surprins de situație: „Vă mărturisesc că și eu mi-am pus această întrebare. Sper să am un feedback de la ei să văd ce s-a întâmplat în debutul de joc. Au fost jucători care raportându-se la a doua repriză a meciului de la Craiova, credeau că lucrurile vor veni de la sine. Inclusiv alaltăieri după antrenament am avut o discuție mai aprinsă în care le-am spus că trebuie să avem agresivitate și dinamică dar am suferit la aceste aspecte. Jucătorii mi-au spus că au mare încredere în grup, pentru că există calitate. Le-am spus că sunt de acord cu ei dar deocamdată această calitate nu se vede în nimic. Mesajul pe care l-am transmis a fost că trebuie să uite de cv-uri, de faptul că au jucat la echipa națională sau în Champions League. Fără să ne asumăm lupta și responsabilitatea misiunii o să fie greu să reușim. Noi suntem principalii noștri adversari“ a declarat Balint.

În ceea ce privește desfășurarea părții a doua a meciului de astăzi, antrenorul a explicat și de ce echipa sa n-a mai reușit să pună decât rareori în pericol poarta adversă până la golul marcat în finalul meciului.  „Poți să începi o dată un meci prost, să iei gol și să revii pe tabelă a doua repriză. Dar a doua oară nu mai poți să faci acest lucru. Am reacțional la pauză dar s-au apărat foarte bine, au coborât blocul defensiv, au fundași centrali foarte puternici, era destul de greu să dezvolți un atac pozițional și pe un asemenea teren dar nu vreau să dau vina pe teren, aș fi penibil. Noi azi trebuia și dacă jucam aici pe bulevard, să demonstrăm că vrem să câștigăm acest meci din prima secundă.“

Balint și-a explicat și deciziile tactice: distribuirea lui Postolachi în rol de aripă stânga, precum și cele trei schimbări făcute pe parcursul meciului: „Postolachi a intrat foarte bine la Craiova, a contribuit la acel egal dar aveam alte așteptări în ceea ce privește partea de duel. Pe Willie nu-l avantajează un astfel de teren. Am spus în decembrie că dacă jucăm în astfel de condiții degeaba aducem jucători tehnici, cărora le place să paseze, să dribleze. Pe Vukcevic și pe Keșeru i-am schimbat pentru că am fost dezamăgit de prestația lor, deși la pauză ar fi trebuit să schimb 6-7 jucători. Claudiu are un statut și el trebuie să conștientizeze că trebuie să își respecte acest statut prin realizările din timpul jocului.“

Din păcate însă, așa cum anticipam, felul în care Laszlo Balint a renunțat la jucători precum Otele sau Godwin, se întoarce foarte repede împotriva sa. Nigerianul din banda stângă a demonstrat în toamnă că este combativ, poate dribla, poate marca inclusiv pe un asemenea teren iar cel din atac putea fi o soluție exact în genul acesta de final de meci. Antrenorul spune însă că n-are timp de regrete și că este mulțumit de înlocuitorii acestora: „Noi încercăm să mergem pe niște principii. Am adus jucători care cred eu că au ridicat nivelul. Milosevic a marcat, Willie și-a făcut simțită prezența în jocul nostru în ultimii 25 de metri iar Benzar a venit cu un plus în ceea ce privește aparițiile din linia a doua. Am îmbunătățit nivelul de concurență din lot.“

Și totuși, atât de îmbunătățit a fost nivelul de concurență în lot că UTA a terminat meciul cu doar trei schimbări efectuate, din cinci posibile, în condițiile în care rezultatul îi era profund defavorabil. „Albert Stahl e un jucător de spațiu, era foarte greu pentru el să-și pună în valoare abilitățile ofensive în fața unui adversar care se apăra foarte jos.  Mai era Anton care e un jucător de creație dar aveam nevoie de Idriz Batha pentru a câștiga mingea a doua. Introducerea lui Erico ar fi adus o mare notă de hazard dacă am fi jucat cu mingi aruncate, noi am încercat să-i dezechilibrăm pe flancuri“ a explicat tehnicianul de ce jucătorii de pe bancă nu puteau ajuta echipa.

La final, concluzia lui Laszlo Balint a fost una care poate fi rezumată la mesajul „nu renunțăm“: „Nu vreau să aruncăm prospopul. Așa cum dacă am fi câștigat acest meci nu eram salvați, tot așa nu suntem condamnați acum. Nu mi-am schimbat crezul, eu sunt convins că vom reuși, chiar dacă în acest moment lumea pare lipsită de speranță, nu mai crede în noi. Și pentru mine este cel mai greu moment al carierei dar nu cedez. O să merg acasă, o să mă liniștesc și o să încerc să găsesc soluțiile pentru a îmbunătăți ceea ce este de îmbunătățit.“

Din păcate însă, de când a început campionatul, auzim din partea antrenorilor, fie că se numesc Ilie Poenaru sau Laszlo Balint, aceleași discursuri despre mental și luptă. Doar că echipa pare să lupte doar din când în când iar de obținut rezultate o face și mai rar. În acest timp etapele trec, UTA își consolidează tot mai serios poziția retrogradabilă iar chiar și cei mai optimiști și de bună credință fani, găsesc tot mai puține argumente și fapte în spatele acestor discursuri.

  • Liviu Alexe spune:

    Gyuszi ăsta chiar nu înțelege că e penibil? Că e submediocru? Că e neavenit oriunde se duce? Că e un paravan pentru alții, care fac jocurile cum vor ei?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției