Aseară s-a tras cortina peste a 28-a ediție a Campionatului Mondial de Handbal, găzduită de Polonia și Suedia. În fața a 23.500 de spectatori care au umplut „Tele2 Arena“ din Stockholm, Danemarca a învins Franța în finală, cu 34-29 (16-15), câștigând pentru a treia oară consecutiv titlul mondial. Meciul a fost spectaculos, cu echipa daneză în prim plan dar francezii au meritul de a fi reușit să țină meciul echilibrat în cea mai mare parte a lui, ridicându-se în multe momente la nivelul adversarilor lor. Plusul de viteză, forță și în cele din urmă de valoare a înclinat însă balanța către echipa favorită.

Danemarca a ajuns în finală după ce a câștigat o grupă preliminară cu Bahrain, Belgia și Tunisia, iar apoi cea principală devansând Egipt, Croația, Bahrain, SUA și Belgia. Au dispus apoi în sferturi de Ungaria și în semifinale de Spania, încheind turneu cu 8 victorii și un rezultat de egalitate, Croația fiind echipa care se poate mândri că a terminat neînvinsă meciul disputat în fața viitoarei campioane mondiale. Într-un clasament al titlurilor supreme, Danemarca se află pe locul 4, cu aceste trei turnee câștigate consecutiv, la o lungime de treptele 2 și 3 ale podiumului, ocupate de România și Suedia, ambele cu 4 titluri mondiale. Cele mai multe triumfuri le-a înregistrat până acum Germania, 6 trofee. Din păcate, performanțele handbalului masculin danez sunt o actualitate iar cele ale handbalului masculin românesc o amintire veche de cinci – șase decenii, neonorată de un prezent mediocru al acestui sport în țara noastră, dovadă fiind faptul că în 25 de ani, România s-a calificat de doar două ori la această competiție, în 2009 și 2011.

Revenind la ediția de anul acesta a Mondialului, să mai punctăm că finala mică a fost câștigată de Spania, care a învins Suedia cu 39-34 iar în meciul pentru locul 5, Germania s-a impus în dauna Norvegiei, cu 28-24. Următoarea ediție va avea loc în 2025 și va fi găzduită în colaborare de trei țări: Croația, Danemarca și Norvegia.

(foto: facebook/ihf.info)

Recomandările redacției