Se spune un pahar în care apa se află la jumătatea gradațiilor este văzut ca jumătate plin de un optimist și ca jumătate gol de un pesimist. Nu mai este cazul la UTA, acolo unde Laszlo Balint admite voalat că paharul este mai mult de jumătate gol; cel puțin asta lasă să se înțeleagă fraza „nu mai vorbim de menținere ci de salvare“. Aceasta înseamnă că Bătrâna Doamnă nu se mai află în situația celui ce trebuie să se ferească de valurile care-l pot duce în larg ci dimpotrivă în cea a celui aflat deja în mijlocul apei și care trebuie să înoate spre liman.
S-a ajuns aici după o neașteptată înfrângere pe teren propriu cu CS Mioveni, una care a venit, conform declarațiilor antrenorului, pe fondul unei superficialități de natură mentală a jucătorilor, căreia nu a reușit să-i găsească antidotul în săptămâna premergătoare meciului: „N-am putut să-i fac să conștientizeze importanța jocului deși am vorbit toată săptămâna trecută despre asta. Nu mă ascund, săptămâna trecută au fost momente în antrenament destul de nereușite și am fost foarte nemulțumit de acest aspect, am întrerupt antrenamentele, am avut discuții cu grupul, cu anumiți fotbaliști luați individual. Durerea mea cea mare a fost că acea superficialitate arătată în multe momente, inclusiv la primirea celor două goluri, ne-a costat. Un adversar care nu ne-a pus deloc probleme, nu ne-a suprins cu nimic, știam exact ce joacă, acele intrări ale lui Antal în interior și urcarea fundașului lateral, n-a fost nimic diferit față de ceea ce am analizat. Din păcate au fost jucători în vestiar care au luat lucrurile destul de ușor și și-au spus că suntem buni și o să ieșim din această situație. Trebuie să acceptăm că în momentul acesta suntem în Liga 2, să băgăm capul în pământ și să scoatem echipa din Liga 2.“
Pe lângă faptul că e alarmant să auzi că jucătorii unei echipe de locul 15 nu conștientizează și nu sunt conectați 100% la importanța unui meci cu o contracandidată la retrogradare, sau că antrenorul vorbește o săptămână întreagă pe o temă iar în joc efectul este 0, îngrijorător este și faptul că UTA va avea parte mâine de un scenariu de luptă aproape identic: teren prost, o echipă rivală în această bătălie pentru supraviețuire și un adversar care se bazează foarte mult pe determinare și combativitate, adică exact elementele care, reclamă Laszlo Balint, au lipsit din jocul echipei la meciul cu Mioveni: „Chindia este o echipă care joacă foarte mult vertical, care ajunge ușor în zona de finalizare tocmai pe acest stil destul de vertical, aduce jucători la finalizare. Am văzut cum dau golurile, cel egalizator cu Petrolul minge aruncată la careu, gol cu capul de la atacant, golul 2 la fel, cu minge aruncată la careu, duel câștigat, de unde vine Popa și marchează. Pentru mine Popa este un jucător exponențial, care statistic este cel mai bun din prima ligă la nivelul duelurilor ofensive. Nu este o echipă care să impresioneze prin dinamică dar este o echipă arțăgoasă și foarte implicată în fiecare duel, în fiecare aspect care ține de această luptă fizică. Noi trebuie să fim pregătiți pentru asumarea luptei și să facem lucrurile simple la un nivel foarte bun, atât in defensivă cât și pe faza de atac“ este sinteza analizei făcute de Balint ca preambul al meciului cu Chindia.
Așadar mâine UTA trebuie să fie tot ce n-a fost la partida cu CS Mioveni. Va putea? O va face? Laszlo Balint spune că „băieții au conștientizat“ și că „mergem cu încredere“. Problema este că din iulie și până astăzi, aproape săptămână de săptămână auzim același lucruri dar nu le vedem în teren. În condițiile astea speranțele noastre ale tuturor au ajuns să nu se mai bazeze pe argumente ci să fie generate mai mult dintr-un sentiment al datoriei, resimțit de fiecare suporter.
(foto: uta-arad.ro)