Partida din această după-amiază de la Ploiești (acolo unde târgoviștenii își dispută meciurile de pe teren propriu) este una care aduce în față în față două echipe care se clatină serios. În primul rând la propriu, pentru că sunt obișnuite să joace pe terenuri foarte proaste care le dau bătăi de cap în ceea ce privește menținerea echilibrului, iar meciul de astăzi nu face excepție. Arena „Ilie Oană“ are unul dintre cele mai proaste terenuri din țară, singurul aspect pozitiv în acest amănunt fiind cel că azi Ploieștiul a fost și, din câte arată prognoza meteo, va fi în continuare scutit de precipitații, astfel că starea gazonului nu se va agrava și mai mult.
Însă lipsa de stabilitate a celor două echipe se vede și la nivelul clasamentului, acolo unde Chindia și UTA se află în zona inferioară a ierarhiei. La prima vedere gazdele ar putea fi socotite ca fiind relativ liniștite pe locul 10 pe care-l ocupă, dar zestrea celor 25 de puncte acumulate, este cu doar un punct mai mare decât cea a echipei aflate pe primul loc de baraj, anume FC Argeș. UTA, cu cele 20 de puncte acumulate în aceste 23 de runde, se află însă pe locul 15, direct retrogradabil.
Faptul că joacă pe un stadion „de împrumut“ meciurile programate pe teren propriu, se vede în locul pe care-l ocupă Chindia în ierarhia meciurilor jucate acasă: 14, cu doar 2 victorii, 5 remize și 4 înfrângeri, golaveraj negativ 12-16. Nu-i vorbă însă că nici UTA nu e vreo sperietoare în deplasare, ba dimpotrivă. Are o victorie în 11 partide, restul rezultatelor fiind împărțite între 4 remize și 6 înfrângeri. Doar de 6 ori a marcat Bătrâna Doamnă în deplasare în acest sezon, primind în schimb 16 goluri.
Ultima victorie pe teren propriu a târgoviștenilor a fost înregistrată pe 16 octombrie, 1-0 cu CS Mioveni. Ce-i drept însă, roș-albaștrii au câștigat pe același stadion chiar etapa trecută, 2-1 împotriva Petrolul, meci însă în care „găzarii“ au fost gazde. UTA a triumfat ultima dată pe un teren străin pe 9 septembrie, 2-1 la Botoșani. A fost și ultima victorie obținută în campionat, de atunci „textiliștii“ adunând 13 partide la rând fără să cunoască gustul victoriei. Înfrângerea de săptămâna trecută, 1-2 pe teren propriu în fața „lanternei“ CS Mioveni, a adâncit și mai mult criza echipei noastre.
Partida de astăzi va fi cea de-a 20-a înfruntare oficială dintre cele două echipe, bilanțul general fiind favorabil UTA-ei: 8 victorii, 6 remize, 5 înfrângeri, golaveraj 25-21. Pe teren propriu însă Chindia stă mai bine, având 3 victorii, 3 remize și 2 înfrângeri, golaveraj 10-8. În prima ligă este cea de-a 8-a înfruntare dintre cele două grupări, târgoviștenii având și aici un bilanț mai bun: 3 victorii, 2 egaluri, 2 remize și golaveraj 6-4. Dintre aceste partide pe prima scenă, Chindia a găzduit doar două: primul a consemnat o remiză, 1-1 iar în sezonul trecut, pe același stadion pe care se va juca azi, dâmbovițenii s-au impus cu 1-0. Ultima înfruntare directă a avut loc în tur, pe 3 septembrie, când la Arad a fost 1-1, la capătul unui meci în care Dragoș Balauru și-a deviat în proprie poartă un șut în bară a lui Akhmatov iar Alexandru Benga a egalat în minutul 86.
De atunci ambele echipe și-au schimbat antrenorii. La Chindia Toni Petrea l-a înlocuit pe Adrian Mihalcea iar la UTA Laszlo Balint i-a luat locul lui Ilie Poenaru. Cei doi antrenori s-au duelat de 3 ori până acum, de fiecare dată Petrea având câștig de cauză însă de precizat că a câștigat aceste meciuri din postura de antrenor al FCSB-ului. Ultima dată a făcut-o pe 5 decembrie 2011, când bucureștenii învingeau UTA lui Laszlo Balint pe Arena Națională, cu 2-1, la capătul unui meci cu grave greșeli de arbitraj în defavoarea echipei noastre. Pe de altă parte însă nici cifrele antrenorului UTA-ei nu sunt grozave împotriva Chindiei: din 6 meciuri, Balint a reușit să câștige unul singur împotriva echipei pe care o va întâlni azi. Pe 24 octombrie 2020, UTA reușea prima victorie pe noul stadion „Francisc Neuman“, tocmai în fața târgoviștenilor, unicul gol al meciului fiind marcat de Denis Rusu. În retur, după un meci disputat la Buftea, a fost 1-1 iar în rest Balint a pierdut de 4 ori în fața Chindiei; ultima dată cu 0-2 în noiembrie 2021, meci care deschidea seria celor 10 partide consecutive fără victorie, serie care avea să încheie primul mandat al lui brașoveanului pe banca Bătrânei Doamne.
Chindia nu-i va avea astăzi în lot pe Celea (suspendat) și Grubac (accidentat) în timp ce UTA s-a deplasat la Ploiești fără Isac, Șteau (ambii accidentați), Aly Abeid (suspendat), Cibi (plecat la naționala U18) și Otele (exclus din lot).
Partida va fi arbitrată la centrul de bucureșteanul Horia Mladinovici, aflat la al 8-lea meci de Superliga arbitrat în acest sezon, până acum el acordând în aceste partide 26 de cartonașe galbene, 5 cartonașe roșii (3 direct) și 4 penalty-uri. Pe târgovișteni i-a arbitrat în deplasarea cu Hermannstadt, câștigată de Chindia cu 1-0 iar pe UTA în meciul pierdut cu 0-2 la Constanța, partidă în care a eliminat un jucător al Farului și a acordat câte un penalty pentru ambele echipe. UTA are un bilanț ușor mai bun față de Chindia cu Mladinovici la centru: 7 victorii, o remiză, 5 înfrângeri față de 6 victorii, 2 remize, 6 înfrângeri cât au târgoviștenii.
Restul brigăzii de arbitrii este completată de asistenții Bogdan Gheorghe (București) și Stelian Slabu (Brașov), al 4-lea oficial Kovacs Szabolcs (Carei) și arbitrii VAR Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe) și Andrei Moroiță (Ploiești). Observator FRF pentru arbitraj este Liviu Ciubotariu (Galați) iar delegat LPF pentru organizarea jocului, fostul președinte al UTA-ei din perioada 2006-2008, Paul Cazan (București).
Meciul începe la ora 17 și este transmis în direct de posturile Digi Sport 1, Prima Sport 2 și Orange Sport 1.
(foto: uta-arad.ro)