După meciul cu CS Mioveni, Laszlo Balint lansa în spațiul public discuția despre posibilitatea ca UTA să își joace meciurile de pe teren propriu în alt oraș, atâta timp cât gazonul de pe Arena „Francisc Neuman“ se prezintă în condiții foarte proaste. Conducerea n-a marșat pe această idee și iată că meciul cu FC Botoșani se va juca tot la Arad. Antrenorul a dat puțin înapoi în declarațiile sale vizavi de sugestia sa dar a părut deranjat de reacția vehementă pe care au avut-o o parte a suporterilor și a presei (ne numărăm aici printre cei care am spus la acel moment că este inadmisibilă o asemenea variantă) față de acest scenariu. Recunoaștem că am fost lăsați puțin în ceață de declarațiile oferite de Laszlo Balint astăzi pe acest subiect, declarații din care reiese că el răspunde pentru rezultate dar cumva ar trebui să ne asumăm toți, probabil în special cei care am respins varianta ca UTA să plece din Arad, posibilitatea ca din cauza terenului echipa să nu se impună nici în următorul meci. Deși a repetat de multe ori că nici el și nici jucătorii nu trebuie să-și caute alibiuri și că trebuie să se adapteze la toate condițiile, afirmațiile sale lasă totuși loc de justificări în cazul unui nou eșec sau semi-eșec în meciul de sâmbătă cu FC Botoșani.
Dar iată mai exact cuvintele antrenorului: „Eu am făcut o declarație raportat la ce se întâmplă la alte echipe. Am spus că ar fi bine, niciodată n-am spus că UTA ar trebui să plece din Arad, așa cum s-a interpretat. În fine, nu-i asta o problemă pentru că încep să mă obișnuiesc cu anumite lucruri. Am fost și azi pe gazon, e înghețat tun, este într-o stare proastă dar indiferent de cum e gazonul noi trebuie să facem tot posibilul să câștigăm meciul. Dar n-aș vrea să fim ipocriți. N-aș vrea ca în momentul în care gazonul este cum este, noi să spunem nu, e bine. Adică dacă este rău, să acceptăm cu toții că este rău. Cei de la Cluj au acceptat situația, au zis hai să mergem unde avem un gazon mai bun ca să putem să câștigăm un meci cu o echipă care este sub noi, au schimbat orașul. La noi nu se poate. E în regulă, o să ieșim sâmbătă pe teren și o să ne luptăm să facem față tuturor dificultăților. Dacă aveam varianta să fie omologat Motorul, jucam pe Motorul. Din păcate regulamentul spune că la nivelul Ligii 1 jocurile se desfășoară numai pe iarbă naturală. Eu am subliniat doar un principiu. Credeți-mă că am prieteni în lumea fotbalului și foarte mulți mi-au subliniat acest lucru: este foarte greu să câștigi puncte acasă pe un gazon cum îl avem noi. Nu e doar părerea mea, e o evidență. Nu vreau să acuz pe nimeni, situația este cum este, trebuie să ne-o asumăm cu toții. Eu sunt primul responsabil în cazul în care lucrurile nu funcționează bine dar există cauze. Suporterii pentru noi înseamnă foarte mult, atmosfera de pe Arena „Francisc Neuman“ înseamnă foarte mult dar până la urmă ce folos? Sunt jucători, Willie, Ubbink, Rareș Pop, pe care-i dezavantajează terenurile grele. Uitați-vă la Rareș Pop, un copil cu potențial extraordinar dar când a jucat pe teren greu, cu adversar care i-a făcut marcaj strâns, deja randamentul său a scăzut considerabil. Dar toată lumea știe că trebuie să ne înhămăm la luptă și sperăm ca la finalul meciului cu Botoșani să ne putem bucura de o victorie.“
Nu ținem neapărat să revenim asupra argumentelor expuse în momentul în care Laszlo Balint a făcut sugestia către club. Lăsăm la o parte și tentația de a fi malițioși vizavi de formularea „eu n-am spus că UTA trebuie să plece din Arad“, când de fapt sugestia de a juca pe un alt stadion tocmai asta înseamnă. Dar vrem totuși să ne aplecăm asupra a două aspecte. Antrenorul UTA-ei se întreabă la ce bun sprijinul suporterilor dacă el nu este suficient pentru victorie. Cumva antrenorul sugerează că și fanii ar fi fericiți să stea la televizor și să-și vadă echipa victorioasă. Doar că ce nu ia în calcul Laszlo Balint e faptul că acei 4.000 de abonați, acei mii de oameni care pe orice vreme și mai ales indiferent de jocul și poziția în clasament a echipei vin la stadion, nu și-au pus niciodată problema la modul „la ce bun să merg la meci dacă echipa nu câștigă?“. Suporterii aceștia nu-și pun când merg la stadion problema eficienței și nici nu fac calcule vizavi de raportul dintre ceea ce oferă și ceea ce primesc. Față de ei UTA e datoare să joace în fața lor și să câștige, indiferent de condiții; fără scuze și fără alibiuri. Tocmai pentru că Laszlo Balint susține că iubește acest club și înțelege spiritul acestui club, ne așteptăm să înțeleagă faptul că o echipă care urmărește doar rezultatul și nimic altceva în raport cu suporterii săi, e o echipă a cărei existență nu are sens. Legătura cu comunitatea și identitatea pe care ți-o dă propria casă sunt elemente care nu pot fi negociate. Așa cum antrenorul are principii tactice de la care nu se abate, tot așa UTA ca și club trebuie să aibă asemenea principii; iar plasarea respectului față de suporteri pe primul plan este un asemenea principiu.
Al doilea aspect care trebuie scos în evidență este cel al faptelor care s-au petrecut pe tarlaua care trece drept gazon al Arenei „Francisc Neuman“. Da, suntem total de acord cu Laszlo Balint, terenul este nu prost ci de-a dreptul îngrozitor. Da, cu siguranță exprimarea echipei este influențată negativ de starea gazonului. Dar oare și rezultatele? În meciul cu Rapid, chiar pe acest teren UTA a marcat, fiind apoi egalată la o fază în care terenul n-a avut nicio contribuție. În partida cu CS Mioveni, UTA a marcat din nou doar că deja o făcuseră și oaspeții de două ori, la două faze care la fel nu au fost influențate de teren. La Ploiești, cu Chindia, pe un teren la fel de prost, UTA din nou a marcat dar iarăși a primit două goluri din faze care nu aveau legătură cu gazonul. La Craiova, pe un teren foarte bun, UTA a marcat o singură dată, la fel ca în meciurile cu Rapid, Mioveni sau Chindia, desfășurate în condiții execrabile. Și atunci cum ne poate garanta Laszlo Balint că plecarea pe un stadion cu gazon bun ar spori șansele UTA-ei la o victorie? Din moment ce indiferent de teren numărul golurilor marcate rămâne constant, din moment ce indiferent de teren UTA ia goluri pe greșeli mari de apărare care n-au legătură cu suprafața de joc, există argumente solide pe baza cărora Laszlo Balint să le cearcă suporterilor să facă (din nou tot ei) acest sacrificiu? Noi credem că nu. Cu siguranță ne-am dori cu toții o suprafață de joc decentă. În mod cert ne e rușine tuturor (și noi ca arădeni trebuie să fim cu supra măsură mai rușinați de acest gazon decât Laszlo Balint, care n-are nicio vină directă sau indirectă în calitatea administrației publice din Arad) de felul cum ne prezentăm în fața țării. Dar antrenorul și jucătorii, înainte de se uita la teren trebuie să se uite la erorile grave ce trebuie neapărat eliminate pentru ca UTA să aibă cu adevărat o șansă în plus la victorie. Altfel, putem juca pe Wembley, Camp Nou sau Allianz Arena, că rezultatul va fi același.
Terenul de joc (UTA) are aproximativ o suprafață de 08-09 hectare. Conform unor calcule făcute de specialiștii din domeniu – pe așa o suprafață , dacă se cultivă , se poate recolta ! 4.-5000 kilograme de cartofi.