Orice călător a ajuns vreodată în centrul Lipovei nu se poate să  nu fi remarcat biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” care este o capodoperă a artei feudale românești. Construită în secolul al XIV-lea (pe la 1338) în stil bizantin,  pe cheltuiala cnejilor români din Valea Muresului.

Biserica dispune si de valori picturale deosebite. Frescele din nava veche situate lângă intrare au fost datate de către Nicolae Iorga în jurul anului 1500.  Edificiul a servit in sec. XV-XVII drept catedrală a mai multor ierarhi (1408, 1563, 1606, 1651, etc.).

Reamintim că,  începând din 2018 edificiul a intrat într-un amplu proces de restaurare, printr-un proiect cu  fonduri europene. Valoarea lucrărilor este de 4,8 miloane de euro iar finalizarea este preconizată undeva în luna septembrie a acestui an.

În acest moment lucrările sunt avansate în proporție de 90% ne povestește Adrian Antoche, Administrator Public la Primaria Lipova .

,,Acum se lucrează la consolidarea turlei, mai avem cam 7% de lucru la  pictură, urmând pavarea în curtea interioară și iluminatul arhitectural. Mobilierul este gata restaurat și rmează și șlefuirea pardoselii deoarece se păstrează cea originală”, continuă Antoche.

Administratorul orașului ne mai povestește că în primă fază au vrut să scoată pardoseala, doar că au găsit niște meșteșugari foarte buni din zona Târgu Mureș care au spus că îi vor da strălucirea de odinioară.  

Și în cazul acoperișului se lucrează cu meșteșugarii care încă mai folosesc unelte vechi de peste 100 de ani. ,, La acoperiș singurii care au fost avizați și specializați să il refacă și să folosească tehnica din vremea în care a fost construită. Oamenii  folosesc și acum unelte de peste 100 de ani. Nu au avut voie sa bată cuie sau nituri. Aveau în portofoliu lucrări la Domul din Milano și câteva biserici din Nurnberg”, continuă să ne spună administratorul orașului.

Meșteșugarii din zona Târgu Mureș sunt avizați de Ministerul Culturii iar acum lucrează la partea de cupru.

La acest moment, în interior se muncește la consolidare și la turlă. În 2017  din cauza vântului  puternic turla a fost mișcată, ne povetește Adrian Antoche.

De asemenea, de puțin timp,  au fost montate porțile bisericii, la care meșterii au avut enorm de mult de muncă, iar rezultatul final este ridicat la rang de artă.

”Cu mult talent, meșteșug și artă, porțile bisericii au fost readuse la forma lor primară, prin harul unor meșteri, care au lucrat impecabil, reușind să redea lemnului și feroneriei o dimensiune aparte. Porțile sunt acum unde le este locul, străjuind sfântul lăcaș de cult, spre gloria și slava lui Dumnezeu”, povestește Adrian Antoche.

Recomandările redacției