Nu este prima oară când primim de la arădeni sesizări cu privire la Adăpostul de Câini din Arad. Nemulțumirile iubitorilor de animale sunt multe, însă menționăm doar câteva: lipsa de implicare a Gospodăriei Comunale Arad pentru a îmbunătății situația animalelor cazate acolo, condițiile foarte grele în care trăiesc câinii ajunși acolo, hrana și spațiul insuficient, lipsa bolurilor pentru mâncare, lipsa paleților și a păturilor, animalele fiind nevoite să stea direct pe ciment indiferent de condițiile termice de afară.

Un alt aspect, pe care îi pun pe tapet arădenii iubitori de animale, în scrisoarea primită de noi la redacție,  este și lipsa de transparență a instituției, publică până la urmă, care în urma numeroaselor sesizări nu a reacționat în nici un fel la petițiile depuse de către arădeni.

Din câte spun oamenii singura persoană implicată în îngrijirea animalelor din adăpost este o femeie care de ani de zile locuiește în zonă și datorită căreia multe dintre animăluțe și-au găsit un stăpân.

După cum am spus, nu este prima oară când arădenii ne atrag  atenția asupra neregulilor sesizate în cadrul Adăpostului de pe Bodrogului. Din acest motiv am dorit să aflăm părerea celor de la Gospodăria Comunală Arad. Am luat legătura telefonic cu directorul instituției Florin Mariș, care după ce auzit despre ce este vorba a fost oarecum deranjat de intervenția noastră cu privire la acest subiect.

După câteva schimburi de replici, în care am fost întrebați dacă înregistrăm convorbirea, directorul instituției ne-a povestit despre faptul că lucrurile nu stau chiar așa cum ne spun ”așa zișii iubitori de animale” care ne-au trimis sesizarea.

Mai apoi Florin Mariș ne-a asigurat că la Adăpostul public lucrurile se petrec conform legii,  animalele beneficiind și de hrană corespunzătoare și de boluri și de îngrijire, dar mai ales de spațiu necesar animalelor, conform legislației în vigoare în astfel de cazuri. Ba mai mult, acesta ne spune că a avut recent controale de la instituțiile abilitate, peste care a trecut cu brio.

Conform directorului Gospodăriei Comunale Arad în Adăpost lucrurile se petrec fix așa cum ar trebui în cadrul Adăpostului și totul merge foarte bine.

Cu privire la sesizările trimise, spre Gospodăria Comunală, de către grupul iubitorilor de animale, din care fac parte și Lazăr Daniela, Borlean Dora, Steliana Andreika, Teodora Ardelean, Lupșa Liliana, Jurjeu Veronica și mulți alții pe care nu i-am mai notat aici, directorul instituției spune că zilnic primește astfel de sesizări și că deja este sătul de astfel de intervenții cu privire la acest subiect.

Ba mai mult le sugerează arădenilor iubitori de câini să ia acasă câte un cățel din adăpost,  nu doar să fie ”vocali ”pe rețelele de socializare și în presă.

Noi îi respectăm punctul de vedere și totodată am trimis pe adresa instituției mai multe întrebări la care o să primim, răspunsuri conform legii …în 30 de zile, după cum ne-a anunțat directorul instituției

Până atunci prezentăm scrisoarea primită la redacție de la grupul de arădeni mai sus menționat.

 ” Către,

                                                            Redacția „Glasul Aradului”

                   Suntem mai multe voci din rândul iubitorilor de animale îngrijorați și revoltați de:

I.       Lipsa de implicare a Gospodăririi Comunale Arad S.A. în luarea unor măsuri pentru îmbunătățirea situației animalelor care ajung în Adăpostul Public de Câini Comunitari de pe Calea Bodrogului, Arad.

II.      Dezinteresul cu care sunt tratate sesizările depuse la sediul Gospodăririi Comunale Arad S.A.

                    Cei care am trecut cel puțin odată pe la adăpost cunoaștem condițiile foarte grele în care câinii ajunși acolo își trăiesc ultimele zile din viață sau alții, anii, nu rămași, ci permiși. (am fi tentați să spunem mai norocoși, dar nu este deloc așa). Da, există adopții la distanță! Pentru acestea, oameni de bine plătesc periodic o taxă, iar câinii adoptați astfel pot supraviețui mai mult timp în adăpost, dar condițiile sunt aceleași. Hrana și spațiul insuficient, lipsa bolurilor pentru mâncare, lipsa paleților și a păturilor, bietele animale fiind nevoite să stea direct pe ciment indiferent de condițiile termice de afară. Pe lângă triajul supraviețuirii (legea permite, în anumite condiții, după 14 zile de adăpost, eutanasierea animalelor, cel puțin așa am înțeles) se manifestă și sindromul morții subite – câini sănătoși ajunși în adăpost, căutați după câteva zile, nu mai există, explicația celor de la adăpost fiind sindromul morții subite. De ani de zile, noi, iubitorii de animale, ajutăm cum putem pentru a suplini aceste lipsuri. Aducem hrană, paleți, pături, boluri etc. Pe de altă parte, nu putem să nu ne întrebăm: Gospodărirea Comunală Arad ce face? Așa că, i-am întrebat, dar nu ne-au răspuns! Poate o fac acum, prin intermediul presei.

                       Referitor la primul aspect dorim:

1.      G.C.A. să facă public programul de măsuri existent la început de an 2022 și ceea ce s-a implementat pe parcursul anului. Fiind vorba despre un adăpost public suntem îndreptățiți să aflăm ce buget s-a alocat pentru anul 2022 și ce investiții s-au făcut.

2.      G.C.A. să facă public programul de măsuri, propus pentru anul în curs, cu privire la Adăpost.

3.      Adăpostul să permită acces direct la  sistemul de supraveghere video pentru cei care plătesc adopții la distanță sau alți doritori. 

4.      Adăpostul să indice site-ul prin care se face popularizarea câinilor din adăpost și se încurajează adopțiile. Noi am căutat și am găsit acest site https://www.facebook.com/Mariandenis24/?locale=ro_RO unde, după cum se poate vedea, ultima postare este din iunie 2021.

                       Referitor la al doilea aspect, este vorba despre a doua noastră adresă, înregistrată la GCA cu nr. 4830 din 04.11.2022 la care nu am primit nici până în acest moment răspuns (potrivit legii, nerespectarea termenului de 30 de zile constituie abatere disciplinară și se sancționează) și în care am solicitat clarificarea unor aspecte, prin răspunsuri la următoarele întrebări punctuale:

1.      Vă rugăm să ne comunicați numărul de înregistrare al adresei de răspuns primite pe e-mail în data de 31.10.2022. (este vorba de răspunsul la prima noastră adresă, primit pe e-mail, de la o persoană care „răspunde în contul GCA” și care este avocat).

2.      Care este statutul Adăpostului Public de Câini Comunitari Arad, având în vedere că Gospodărirea Comunală este o societate pe acțiuni iar Adăpostul este public? După ce norme funcționează, cele ale unui adăpost public sau ale unui adăpost privat?

3.      Modul în care se fac angajările în cadrul Societății, respectiv în Adăpostul Public de Câini Comunitari Arad, indicând baza legală, proceduri interne etc. (în cazul documentelor interne vă rugăm să ne indicați link-ul de pe site-ul Gospodăririi Comunale Arad S.A. pentru a le putea consulta). Dorim aceste informații legate de angajări întrucât există o persoană care locuiește în adăpost (dedicată trup și suflet animalelor de acolo, apreciată de noi și în acest moment, se pare, singura speranță a bietelor animale), care își tot depune CV-ul de angajare de câțiva ani, dar este respinsă mereu fără a fi chemată la interviu și fără a i se comunica motivele rspingerii. Este pur și simplu ignorată. Cei interesați pot vedea activitatea acestei doamne, care de peste 10 ani ajută animalele din adăpost, aici: https://www.facebook.com/pollo.lili.1. Dacă nu îndeplinește condițiile de angajare putem accepta, dorim respectarea legii, dar dacă le îndeplinește e foarte grav, se numește încălcarea dreptului la muncă și cineva trebuie să răspundă. Mai mult, avem informații că s-ar fi cerut angajaților din adăpost acordul sau dezacordul față de angajarea acestei doamne. Cum este posibil așa ceva? Poate printr-un simplu refuz o persoană să încalce dreptul la muncă al altei persoane? Aceste lucruri trebuiesc controlate, verificate și clarificate de instituțiile abilitate, pentru a fi înlăturată orice suspiciune. Noi nu acuzăm, doar sesizăm și ne asigurăm că astfel de lucruri nu se (mai) întâmplă.

                Cine suntem noi? Suntem cetățeni, iubitori de animale care intervenim ori de câte ori putem pentru a ajuta! Ne dorim ca cei direct răspunzători de soarta acestor animale să dea dovadă de transparență, implicare și să-și asume consecințele deciziilor luate. Ne dorim ca Adăpostul de câini din Arad să se afle în lista celor 20 de adăposturi recunoscute ca fiind cele mai bune din țară. Poate și GCA și-a propus acest obiectiv. Nu știm încă. Dacă alții pot, la noi de ce nu se poate?”.

Recomandările redacției