Am făcut recent un reportaj depre clădirile din Arad, care ar fi afectate mai mult sau mai puțin în cazul unui cutremur de mare intensitate. De parcă nu era de ajuns că blocurile sunt vechi un alt fenomen ne poate  pune  în pericol în cazul unui cutremur. Este vorba despre arădenii care și-au transformat apartamentul după bunul plac, și au dărâmat un perete sau altul, lucru care a afectat rezistența blocului.

Specialiștii spun că astfel de renovări făcute fără cap se regăsesc cel mai mult în clădirile construite înainte de 1989.

Mariana locuiește într-un bloc construit după 1978 în Micălaca, dar nu vechimea imobilului o face să se îngrijoreze ci renovările făcute de vecini și care au afectat structura blocului.

”Fiecare care a cumpărat la noi pe scară a dărâmat pereți, a făcut ce a vrut încercând să mărească spațiul locuibil. Majoritatea au făcut holul, bucătăria și balconul comun. Din 19 apartamente doar la mine  nu este modificat”, spune femeia.

Este un adevărat fenomen, care a luat amploare în ultimii ani, spun specialiștii. Aceștia avertizează că un singur perete poate face diferența între viață și moarte.

Grav este că cele mai multe renovări în care se dărâmă pereți, au loc în blocurile vechi, ridicate dinainte de revoluție. Sunt apartament mici iar oamenii au dorit să-și mărească spațiul. ”Mulți și-au montat bucătăriile în balcon și au spart pereți de rezistență, spun oamenii.

,,Nu cred că există locatar care să nu fi spart cel puțin un perete, la noi în bloc. Toată vara îi auzi cu barosul, de pe stradă se aude zgomotul mai mereu. Fac modificări, nu le mai place cum e apartamentul și atunci sparg. Doar că toți acești pereți dărâmați vor avea un efect dezastruos la cutremur”, spune Ioan, un locatar din zona Mioriței.

În mod normal, pentru a modifica un perete este nevoie de un arhitect și de un inginer structurist, iar schimbările trebuie înregistrare în cadastru și cartea funciară.

Doar că acest lucru nu se întâmplă. Iar în construcții, amenzile se prescriu după doar 2 ani. Așa că meseriașii de ocazie, nu plătesc pentru daună.

O statistică îngroijorătoare arată că majoritatea blocurilor din țară și-au depășit durata de viață.

  • BALCACEANU ANA RODICA spune:

    Veniti la bl.A10/1b sc B să vedeți aici cum s-au spart pereti si cum se sparg in continuare. La vechimea care o are blocu si cu pereti sparti după bunul plac la un cutremur mai mare o să fie ca la Turci

  • Alexandru Nagy-Vizitiu spune:

    Intervențiile neoficializate, la construcțiile existente, nu au un termen de prescriere, deci cel vinovat va putea oricând să fie tras la răspundere și amendat, fiind obligat și să aducă la starea inițială construcția, sau să-și oficializeze (acolo unde intervențiile sunt admise) lucrarea.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției