A trecut un an de când Ucraina a fost împinsă într-un război în care zeci de mii de familii s-au destrămat, mii de oameni au murit și multe localități devastate pur și simplu.
Avem vie în memorie imaginea mamelor cu cei mici în braţe care intrau în țara noastră prin vămile pline ochi de oameni. Mii de sufletele frânte care au luat calea pribegiei şi-au lăsat soţii să lupte şi au plecat spre locuri necunoscute pentru a-și salva puii.
Au trecut 12 luni de atunci. Luni în care am tot auzit de morți, răniți, de cruzime şi disperare.
Ce a rămas astăzi la un an de la izbucnirea războiului: oraşe devastate, familii distruse, mii de morţi iar imaginile durerii vorbesc de la sine.
Ce s-a întâmplat acum un an:
24.02.2022. Putin anunţă „operaţiunea specială”
„Am decis să lansez o operaţiune militară specială. Scopul ei este protejarea cetăţenilor care, de opt ani, a suferit de peurma abuzurilor şi genocidului regimului de la Kiev”.
Zelenski reacționează: „Azi, Rusia a declanşat invazia sa asupra Ucrainei”.
25.02.2022.
Zelenski anunţă rezistenţa ucraineană
„Suntem aici!”
6.03.2022.
Podul peste Irpin este distrus
Irprinul este evacuat.
9.03.2022.
Ruşii atacă Maternitatea din Mariupol
Martie a devenit cea mai sângeroasă lună a războiului pentru civilii ucraineni: videoclipurile, filmate de ocupanţii înşişi, arată scene de distrugere şi jaf la scară largă.
1.04.2022.
Se descoperă atrocităţile de la Bucha
Sunt atât de mulţi morţi în oraşele din jurul Kievului încât, practic, sub aramat rusă, oamenii nu aveau unde să fie îngropaţi. În Bucha, peste 200 de persoane au fost aduse aici, în curtea bisericii.
14.04.2022. Nava amiral Moskva este scufundată
Nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră s-a scufundat pe 14 aprilie. Abia pe 22 aprilie, Ministerul rus al Apărării a anunța că un marinar şi-a pierdut viaţa şi alţi 27 sunt în continuare daţi dispăruţi. La bordul navei, în momentul naufragiului, se aflau peste 500 de membri ai echipajului.
17.05.2022. Rezistenţa de la Azostal este înfrântă
Supus unui asediu al armatei din martie, acest oraş industrial care oferă acces la Marea Azov este bombardat sistematic până când este redus aproape în întregime la ruine. Ultimii luptători ai regimentului Azov, adăpostiţi de subsolurile oţelăriilor din Azovstal, se predau în cele din urmă după săptămâni de lupte.
21.09.2022. Rusia începe mobilizarea parţială
Proteste masive la Moscova. Putin anunță mobilizare.
8.10.2022. Podul dintre Crimeea şi Rusia este distrus
O explozie deteriorează podul peste strâmtoarea Kerci care leagă Crimeea de Rusia. Acest atac este o lovitură pentru Vladimir Putin, care inaugurase personal podul cu mare pompă în 2018, pentru a pecetlui anexarea Crimeei de către Rusia, decretată cu patru ani mai devreme.
10.10.2022. Moscova provoacă un blackout la Kiev
Slăbită, Rusia atacă instalaţiile de electricitate din Ucraina
12.11.2022. Oraşul Herson este eliberat
Rusia ordonă retragerea trupelor sale din oraşul Herson, la finalul contraofensivei ucrainene care şi-a adus soldaţii pe malul fluviului Nipru. Este, fără îndoială, una dintre cele mai importante victorii ale armatei ucrainene de la începutul războiului. Iar şocul este cu atât mai mare pentru armata rusă cu cât această retragere vizează capitala uneia dintre regiunile care fuseseră ataşate oficial Rusiei cu două luni mai devreme. Cu toate acestea, aprovizionarea oraşului devenise imposibilă pentru forţele ruse, care au jefuit Herson înainte de a-l abandona.
21.12.2022. Zelenski este primit la Casa Albă
Pe măsură ce iarna face orice avans militar mai dificil, Rusia continuă să distrugă instalaţiile electrice ucrainene cu rachete, cufundând milioane de oameni în frig şi întuneric. Luptele s-au concentrat asupra orăşelului Bahmut, unde grupul Wagner a condus majoritatea atacurilor cu preţul a mii de morţi, unii recrutaţi din închisorile ruseşti. Făcând prima sa vizită în străinătate de la începutul războiului, Volodimir Zelenski a mers la Washington unde a fost primit de Joe Biden la Casa Albă, înainte de a ţine un discurs în Congresul american.
25.01.2023. Germania aprobă trimiterea de tancuri în Ucraina
Forţele ruse au capturat Soledar, lângă Bahmut, unde s-au dus lupte de luni de zile. Dezbaterile s-au intensificat cu privire la livrările de arme mai sofisticate şi mai grele din partea ţărilor occidentale: bateriile americane Patriot şi tancurile de luptă germane, americane, britanice sau franceze.
20.02.2023. Joe Biden este primit de Zelenski la Kiev Președintele SUA Joe Biden a anunţat, în cursul unei vizite neanunţate efectuate la Kiev, asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de dolari.
Cu ce se laudă Putin după un an de război:
triadă nucleară, rachete Satan II și repararea podului din Crimeea
sursa Observator