14 locuri și 31 de puncte! Aceasta este distanța care separă cele două echipe ce se întâlnesc în această seară pe Arena „Francisc Neuman“. Ținând cont de acest aspect, într-un alt context probabil că UTA ar semna înaintea meciului pentru un rezultat de egalitate. Din păcate pentru echipa noastră, ea nu se află în situația în care să se poată mulțumi cu un punct. Da, este posibil ca ținând cont de desfășurarea jocului, un punct să fie mai bun decât nimic, dar realist vorbind, remiza ar fi un rezultat care nu ne ajută prea mult. Celelalte 3 etape rămase până la final sunt și ele infernale, cu adversari care atacă poziția pe care se află momentan Farul Constanța, astfel că perspectiva de a „amâna“ victoria pentru meciurile următoare, nu e de zărit. În plus, orice meci fără victorie pune o presiune suplimentară pe jucători, readucându-i în vria morală stopată provizoriu la meciul cu FC Botoșani. Chiar dacă începutul play-out-ului aduce înjumătățirea punctelor, fără rezultate bune în aceste etape UTA va începe ultima parte a sezonului în situația de a recupera puncte importante pentru a scăpa de retrogradare; și vorbim totuși de doar 9 meciuri, dintre care 5 vor fi în deplasare iar adversarii vor juca toți pe viață și pe moarte deoarece vor fi în situații similare cu a noastră.

Așadar astăzi UTA trebuie să își propună victoria! Dar poate? Noi credem că da, însă pentru aceasta trebuie să bifeze trei obiective esențiale: primul ar fi acela de a fi impecabilă defensiv. Farul este o echipă cu o posesie foarte bună, cu o circulație automatizată a mingii pe niște trasee visate și noaptea de jucătorii ei. Terenul greu va mai stopa din viteza de joc a constănțenilor dar nu ne putem baza pe asta, echipa noastră trebuie să fie extrem de organizată și disciplinată. Al doilea obiectiv va fi acela de a-l ține la respect pe Denis Alibec; prin orice mijloace, inclusiv iritarea lui, știind că acesta este un jucător care-și pierde repede cumpătul și concentrarea. De ce vorbim despre Alibec? Nu doar pentru că este principalul marcator al Farului și un jucător în formă foarte bună ci și pentru că este înzestrat cu acea capacitate de a inventa oricând execuții care scapă logicii și predictibilității. Și, dacă bifăm cele două obiective amintite, pentru a parcurge drumul de la un punct la trei, va trebui ca jucătorii noștri de atac să fie inspirați și concentrați la maximum pentru a nu risipi ocaziile de gol pe care sperăm că le vom avea, dar care probabil nu vor fi foarte numeroase. Din acest punct de vedere, un început bun, cu gol, alimentat și de energia care va veni din tribune s-ar putea dovedi ca fiind cheia meciului.

În amintitele condiții ale meciului, orice punct de sprijin care să ne alimenteze optimismul și încrederea contează. De aceea, remarcăm că, deși nu ține de foame, statistica spune că UTA n-a pierdut până acum niciun meci cu Farul pe teren propriu. De asemenea, Laszlo Balint este neînvins în fața lui Gheorghe Hagi și a reușit singura victorie a echipei noastre în fața constănțenilor, 1-0 pe teren propriu în play-out-ul sezonului 2020-2021 (gol Hora). Singura înfrângere a UTA-ei în fața Farului, s-a înregistrat în turul acestui campionat, când pe banca echipei noastre se afla Ilie Poenaru. UTA a pierdut atunci cu 2-0 deși a avut timp de aproape o repriză om în plus și a beneficiat și de un penalty, ratat de Postolachi. În afara meciurilor amintite, între cele două echipe s-au mai înregistrat 4 remize, câte două la Arad respectiv Ovidiu. La ultima întâlnirea dintre cele două echipe la Arad, în chiar prima etapă a sezonului trecut, scorul final a fost 0-0 (foto).

Din punct de vedere al formei, ambele echipe trec printr-un moment bun. UTA a stopat acum două etape o serie de 14 meciuri fără victorie, învingând pe FC Botoșani. Apoi, în runda trecută, la Sibiu a obținut o remiză care se putea transforma foarte ușor într-o victorie ținând cont de raportul ocaziilor. Farul, la rândul ei, are 3 victorii și un egal în ultimele 4 meciuri, învingând etapa trecută Petrolul, cu 2-0, pe teren propriu. Nici în privința loturilor nu sunt mari probleme. Oaspeții au venit fără Băluță (menajat) în timp ce la UTA sunt în continuare accidentați Isac și Șteau iar pentru ucrainianul Kucher, până la ora redactării acestor rânduri, nu venise permisul de muncă din partea Ministerului Muncii.

Partida de astăzi va fi condusă la centrul de Kovacs Szabolcs (Carei), ajutat la cele două tușe de Ciprian Danșa (Satu Mare) și Adrian Popescu (Craiova). Al patrulea oficial este Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe). În camera VAR se vor afla Cătălin Popa și Gabriel Stroe, ambii din Pitești. Observator pentru arbitraj din partea FRF va fi Ioan Onicaș (Zalău) în timp ce LPF l-a trimis la acest meci ca observator de joc pe Romulus Gabor (Hunedoara).

Meciul începe la 20.30, oră la care conform site-ului weather.com, se anunță 10 grade Celsius în termometre și ploi în averse, ce se vor transforma în ploi ușoare spre finalul partidei. Viteza vântului este prognozată a fi de 16-17 km/h. La această oră, pe platforma online bilete.ro mai rămăseseră disponibile circa 1500 de bilete. De asemenea, începând cu ora 15.30 acestea se comercializează și la Arena „Francisc Neuman“.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției