Povestea lui Ciprian Ardelean a explodat în mediul online, românul fiind curând pe buzele tuturor după ce acesta a realizat descoperiri deosebite într-o peșteră din Mexic, conform identitatea.ro.
În 1976 se năștea Ciprian Ardelean, în satul Măderat, la 40 km de Arad, într-o familie de viticultori. Întreaga copilărie și-a petrecut-o în satul natal în mijlocul podgoriei. Zona este de poveste. Chiar familia actriței Maia Morgenstern vine aici vara, la casa părintească.
Ciprian Ardelean a urmat școala generală din satul părintesc până în 1990. Încă de atunci Ciprian visa împreună cu fratele său să colinde lumea și să se retragă într-o țară îndepărtată.
Atât el, cât și fratele său, și-au îndeplinit visele, bucurându-se acum de lumea largă.
Adolescența sa a pornit timid, mergând la un liceu umanist, Liceul Pedagogic din Arad, prinzând drag de istorie de la tatăl său, istoric de profesie. Curând a urmat admiterea al Facultatea de Istorie de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Ca și student la Cluj a lucrat mai ales pe arheologie română la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, sub aripa profesorului Alexandru Diaconescu. Îi era clar că voia să fie arheolog și niciodată nu s-a gândit să devină altceva.
A aplicat din timp la masterul în arheologie la prestigioasa Școală Națională de Antropologie și Istorie (ENAH) în Mexico City și a fost acceptat.
În Mexic, în timpul masterului, s-a specializat progresiv pe civilizația Maya și s-a dedicat mai ales epistemologiei și teoriei arheologice, aspecte complet ignorate în România în acei ani. În timpul practicii de student de master, a făcut săpături în zona Maya la cateva situri din sudul peninsulei Yucatan. Atunci a hotărât să se dedice câțiva ani mayașilor, și apoi să rămână în Mexic, după masterat, ca să facă propriile cercetări.
Descoperiri care au schimbat istoria
Cercetările arheologului român făcute timp de 10 ani în Peștera Chiquihuite din Zacatecas au adus probe privind prezența oamenilor pe continental american mult mai devreme decât se știa până acum.
Peștera Chiquihuite din Zacatecas a contribuit cu evidențe solide în favoarea ipotezei că:
– oamenii au ajuns în Americi mult înainte de antichitatea oficial acceptată (aprox. acum 15.000 de ani);
– populațiile umane din timp maximului glaciar (LGM) sunt cel mai probabil diferite cultural și genetic de populațiile posterioare, de la sfârșitul epocii glaciare, care au dat origine actualelor populații băștinașe de pe continent.
Arheologia este o meserie periculoasă în Mexic din cauza cartelurilor de droguri. Pericolul e invizibil și constant, la orice pas, și trebuie să dezvolți o capacitate de a jongla cu aceste situații și a ști cum să le ocolești sau cum să ieși din ele.
În perioada imediat următoare, Ciprian Ardelean vrea să publice restul descoperirilor din peștera Chiquihuite. Este vorba despre noi informații cruciale în favoarea prezenței umane în timpul și dinaintea maximului glaciar, provenite din sezonul de săpături 2019.
sursa: identitatea.ro
Cu o precizare” Ciprian Ardelean s-a născut într-o familie de dascăli, mama a fost învățătoare în Măderat iar tatăl profesor de istorie la Pâncota și Măderat, viticultori au devenit după 1990 și în special după pensionare.
Felicitări vecinului meu și mult succes in continuare 🙋♂️🙋♂️🙋♂️
F.interesant.Felicitari.Succes in continuare.