Astăzi se dă startul ultimei faze a actualului sezon de Superliga, fază în care se vor decide campioana, echipele participante în cupele europene, cele care vor retrograda și cele care vor ajunge la barajul pentru supraviețuire. Ne-am fi dorit cu toții ca din perspectiva UTA-ei, să analizăm bătăliile din play-off, mai ales că ar fi fost o evoluție firească după doi ani de prima ligă în care am reușit supraviețuirea în primul eșalon fără mari emoții. Din păcate, așa cum știm cu toții, UTA în loc să facă un pas înainte, a făcut unul înapoi și, nu doar că se regăsește pentru al treilea an în play-out, dar de data aceasta tremură chiar serios pentru îndeplinirea obiectivului minimal, începând această fază a sezonului pe loc direct retrogradabil.
Așadar, înainte de a puncta aspectele mai importante ale partidei din această seară, iată clasamentul de la care debutează play-out-ul:
Reamintim că punctele acumulate în sezonul regular au fost înjumătățite. În cazul echipelor care aveau un număr impar de puncte s-a aplicat o rotunjire în sus. Spre exemplu UTA, care a avut la finalul sezonului regulat 27 de puncte, va începe play-out-ul cu 14 puncte rezultate din punctele rămase după înjumătățirea (13,5) plus rotunjirea de 0,5. Această rotunjire reprezintă și primul criteriu de departajare în caz că la finalul play-out-ului două sau mai multe echipe termină la egalitate de puncte. În acest caz, echipele care nu au beneficiat de rotunjire sunt avantajate. Marea majoritatea a echipelor din play-out se află în această situație, dintre cele 10 singurele care au beneficiat de rotunjire fiind UTA și FC Argeș. După rotunjire, celelalte criterii de departajare în caz de egalitate de puncte sunt, în ordine:
- – punctele obținute în sezonul regular
- – meciul direct
- – diferența de goluri în clasamentul general al play-out-ului
- – numărul de goluri marcate în play-out
Dacă egalitatea se menține și după aplicarea acestor criterii de departajare, echipele implicate vor juca meci / meciuri de baraj.
Echipele care vor termina pe primele două locuri din play-out vor juca un prim meci de baraj pentru calificarea în Conference League. Învingătoarea va juca meciul de baraj decisiv pentru acest obiectiv cu echipa care va termina pe locul 3 în play-off. Echipele care vor termina pe locurile 7 și 8 în play-out vor juca meciuri de baraj pentru menținere / promovare cu echipele ce vor termina pe locurile 3 și 4 în play-off-ul ligii secunde. În sfârșit, echipele care vor încheia play-out-ul pe locurile 9 și 10, vor retrograda direct în Liga a II-a.
Este un punct de vedere rezonabil să considerăm că pentru UTA, în situația în care se află, evitarea retrogradării este singurul obiectiv pe care și-l poate propune în acest play-out; iar dacă el este îndeplinit prin evitarea barajului de menținere / promovare, cu atât mai bine. Fiind una dintre echipele care trebuie să recupereze un deficit de puncte, este clar că UTA va trebui să abordeze acest play-out de o manieră care să-i aducă victorii, căci remizele nu vor face decât să o mențină într-o postură ce-o duce spre liga secundă. Iar aceste victorii ar fi important să vină cât mai devreme în play-out. Altfel, deficitul nu va scădea, ba dimpotrivă ar putea crește iar aceasta va adăuga o presiune suplimentară care ar afecta negativ prestația echipei, care și așa este destul de fragilă.
În acest context meciul din această seară de la Ploiești, cu Petrolul, are o importanță sporită chiar și vorbind despre un play-out cu 9 finale. În coroborare cu celelalte rezultate, o victorie ar putea să o scoată pe UTA de pe locurile de retrogradare încă din prima etapă. Alt rezultat ne poate aduce maxim pe loc de baraj. La precedenta întâlnire de la Ploiești dintre cele două echipe, în returul sezonului regulat, pe 5 noiembrie 2022, Petrolul s-a impus cu 2-1 prin golurile marcate de Jair (penalty) și Irobiso respectiv Otele. Era primul meci al lui Laszlo Balint în al doilea său mandat la UTA. De punctat că echilibrul de pe tabelă a fost rupt în startul reprizei secunde, în urma unei lovituri de pedeapsă ușor acordate de arbitrul Marian Barbu. Tot în sezonul regulat, dar în tur, UTA s-a impus la Arad, cu 2-0, prin dubla lui David Miculescu. Ultima victorie a Bătrânei Doamne pe stadionul „Ilie Oană“ (3-0) s-a înregistrat pe 12 august 2019, în etapa a 2-a a sezonului 2019-2020 din Liga a 2-a, sezon care avea să-i aducă echipei noastre promovarea. La acel moment, pe banca UTA-ei se afla tot Laszlo Balint în timp ce „găzarii“ erau antrenați de Flavius Stoican.
UTA merge la Ploiești tot fără Benzar și Vukcevic care sunt aproape recuperați după accidentări dar folosirea lor în această partidă ar fi presupus un risc pe care staff-ul nostru nu ar fi dorit să și-l asume. De asemenea Raul Șteau va fi lăsat să joace la echipa U18 în acest week-end pentru a acumula ceva minute jucate după perioada de accidentare avută. În schimb, celălalt jucător U21 aflat în aceeași situație, Damian Isac, va fi în lot așa cum s-a întâmplat și la meciul precedent, cu CS Universitatea Craiova. Evident, din lot nu va face parte Salvatore Marrone, accidentat pentru o perioadă mai lungă de timp.
Petrolul, echipă care a trecut și ea prin frământări, în special de natură financiară, ajunsă pe mâna fostului jucător Lucian Pârvu, începe totuși play-out-ul dintr-o postură mult mai favorabilă, care o poate face să aspire chiar la barajul pentru Conference League. Pentru meciul cu UTA singurul absent anunțat de tehnicianul prahovenilor, este japonezul Takayuki Seto.
La meciul din această seară, UTA are parte de arbitrajul unui central cu experiență și calitate internațională dovedită, este vorba despre Sebastian Colțescu. Acesta a mai arbitrat-o pe UTA de două ori în acest sezon, din păcate ambele meciuri încheiate cu înfrângeri: 1-2 pe teren propriu cu Hermannstadt și tot 1-2 dar în deplasare la FCSB. Pe ploieșteni în schimb i-a condus la centru de patru ori, meciuri în care Petrolul a câștigat de două ori și a pierdut de alte două ori. Victoriile au fost obținute însă pe teren propriu: 2-0 cu FC Argeș respectiv Universitatea Cluj. Brigada de astăzi este completată de asistenții craioveni Daniel Mitruți și Adrian Popescu. Al patrulea oficial vine tot din Cetatea Băniei, este vorba de Ionela Perșu iar în camera VAR se vor afla bucureștenii Bogdan Dumitrache și Valentin Avram. Observator pentru arbitraj este Marcel Savaniu din Satu Mare iar observator de joc Romulus Chihaia din București.
Meciul dintre Petrolul și UTA începe la ora 20:30 și va putea fi vizionat în direct pe posturile Digi Sport 1, Prima Sport 2 și Orange Sport 1.
(foto: uta-arad.ro)