Polițiștii Serviciului de Investigare a  Criminalității Economice din Arad au desfășurat, în cursul lunii martie, mai multe acțiuni și  percheziții, la persoane bănuite de contrabandă.

Astfel, la data de 10 martie a.c., sub coordonarea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Chișineu-Criș, au fost puse în aplicare trei mandate de percheziție, la două imobile și sediul unei societăți comerciale din Oradea, județul Bihor.

Din cercetări a reieșit că un bărbat, de 35 de ani, ar fi preluat, de la domiciliul unui bărbat, de 45 de ani, 14.000 de pachete de țigarete netimbrate, pe care le-ar fi transportat în alte locații.

În urma perchezițiilor, la imobilele bărbatului de 35 de ani au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 43.500 de pachete de țigarete (870.000 de țigarete) netimbrate, de diferite mărci, susceptibile a proveni din contrabandă, în valoare de aproximativ 805.000 de lei. Bărbatul a fost reținut, și, ulterior, arestat pentru 30 de zile.

La domiciliul bărbatului de 45 de ani, au fost descoperite 42.927 de pachete de țigarete de diferite mărci, netimbrate, susceptibile a proveni din contrabandă, în valoare de aproximativ 600.000 de lei.

Din cercetări a reieșit că acesta ar fi comercializat bărbatului de 35 de ani, 14.000 de pachete de  țigarete, care au fost depistate în timp ce erau transportate într-o autoutilitară, pe D.J. 791, în localitatea Olari. Bărbatul a fost reținut și, ulterior, arestat.

În dimineața de 23 martie a.c., pe Calea Radnei, a fost depistată o autoutilitară, condusă de un bărbat, de 29 de ani, din București, în care se găseau țigarete de contrabandă. 

Doi arădeni, de 39 și 44 de ani, ar fi descărcat țigaretele pentru a le transporta în alte locații.

La domiciliile celor doi arădeni au fost efectuate percheziții, în urma activităților fiind ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 37.500 de pachete de țigarete (750.000 de țigarete), în valoare de aproximativ 525.000 de lei.

Cei trei bărbați au fost reținuți, ulterior, pe numele acestora, fiind dispusă măsura arestării preventive, de magistrații Judecătoriei Arad.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Recomandările redacției