La începutul acestui an, Glasul Aradului relata despre un incendiu care a mistuit în totalitate o casă din satul Șiad, comuna Craiva. Conform pompierilor, incendiul a fost unul provocat, deci pus cu intenție de o mână criminală.

Lumea din zonă bănuiește cine ar fi făptașul, acesta chiar fiind interogat de vreo câteva ori de poliție. După aproape patru luni de zile, făptașul este însă în continuare liber.

Proprietarul casei, sau mai corect spus, fostei case, pentru că nu a mai rămas decât scrumul, nu se va alege cu nicio despăgubire, decât cu durere, neputință, revoltă și amărăciune. Agoniseala de o viață, casa bunicilor și a mamei sale, transformată în jar, într-o singură clipită de un nenorocit care nu va plăti nimic pentru fapta sa criminală.

Tragedia și nedreptatea nu se opresc însă aici, iar faptele revoltătoare în satul cu mai puțin de 190 de locuitori se petrec cu o repeziciune alarmantă.

În timp ce era anchetat pentru incendierea unei case, suspectul a mai dat două lovituri. În aceeași zonă, în apropierea propriei locuințe, sfidând nu doar locuitorii satului, ci și organele de control, demonstrând tuturor că „face ce vrea mușchiul lui“.

Făptașul a spart două case, așa, bătând din palme și neîncurcat de absolut nimeni, într-un singur weekend. Din una a furat ditamai plasma, iar din cealaltă casă nu se știe deocamdată, proprietara fiind plecată la muncă în Germania. Hoțul a intrat pe acoperiș, a dat la o parte țiglele și mai departe s-a descurcat ușor. După modul de acționare, vorbim aici de un profesionist adevărat, „bine antrenat“ de-a lungul anilor de zile, timp în care nimeni nu l-a încurcat cu nimic.

A furat cât încape și mult mai mult decât ar putea vreodată duce, a dat foc la case și nimeni nu îi face nimic. Este liber să facă ce vrea, într-o comună cu oameni simpli, cu o populație majoritar îmbătrânită, care nu ar avea nicio șansă să i se opună. „Nu înțelegem ce se așteaptă? De ce nu se iau măsuri împotriva acestui individ? Faptele sale sunt din ce în ce mai grave. Nu mai este mult până când acest individ va produce o crimă“, ne spun, îngrijorați, localnicii.

Desigur, nu excludem varianta, extrem de puțin probabilă, ca faptele să fi fost comise de altcineva. Dar până la demonstrația anchetatorilor, mai așteptăm.

Tentativă de omor, făptașii… liberi

În urmă cu aproximativ un an, în aceeași localitate, doi agresori au intrat peste un bărbat în casă, care locuia singur, l-au bătut până aproape de inconștiență în încercarea de a-i fura banii. Doar o minune și prezența de spirit a victimei a făcut ca aceasta să se salveze, în ultima clipă, ascunzându-se de cei doi tâlhari.

Agresorii, la fel ca hoțul piroman, sunt liberi.

Pentru a înțelege fenomenul infracțional, atât de ridicat în această comunitate atât de mică, am luat legătura cu Ioan Coșa, primarul comunei Craiva. „Eu sunt de părere că poliția își face foarte bine treaba în comuna noastră. Este adevărat că nu știam despre cele două spargeri din ultima perioadă, petrecute în Șiad. În această localitate avem, este adevărat, o problemă legată de un anume individ.

Legat de incendiul petrecut la începutul anului, 99% dintre noi știm cine este făptașul, cel mai probabil știu și polițiștii, dar încă nu se poate demonstra. Trebuie să avem răbdare până când organele de ordine vor încheia ancheta, iar făptașul va fi dovedit și va plăti pentru faptele sale. Trebuie să stăm liniștiți“, ne liniștește primarul. Doar că, după cum chiar domnia sa a recunoscut că nu știa, „făptașul“, care este cât se poate de liber, a mai dat două spargeri între timp, iar lumea numai „liniștită“ nu poate fi. În plus, nu trebuie să fii mare anchetator să realizezi că scurgerea timpului nu poate fi decât de partea celui care a comis fapta.

Infractori de toate felurile, liberi

Nu doar bătăușii fac legea în comuna Craiva, fără să pățească nimic. La fel ca tâlharii, hoții și piromanii, și criminalii se plimbă în voia lor, până când sunt prinși. În urmă cu vreo patru ani de zile, Glasul Aradului intra în posesia unor fotografii cu un bărbat decedat în propria locuință. Deși populația știa că omul a murit de moarte bună, urmele de pe corp și sângele împrăștiat pe pereți ne-au făcut să dezvoltăm ideea unei crime, fapt pentru care am fost aspru criticați la vremea respectivă. Cu toate astea, după patru ani, ni s-a dat dreptate: a fost crimă!

În cadrul discuției purtate cu primarul Ioan Coșa, acesta se folosește de acel moment, în același scop, de a ne „liniști“: „A fost o crimă în urmă cu câțiva ani, în Craiva. Și atunci s-au făcut investigații, iar criminalul a fost prins în cele din urmă, după vreo doi ani. La fel va fi și cu prinderea incendiatorului din Șiad“, ne spune primarul Craivei. O singură „problemă“, nu ar trebui însă să ne scape din vedere, și anume faptul că până la soluționarea crimei, ucigașul a fost liber.

De altfel, nici localnicii nu sunt prea încântați de timpul pierdut: „Acea crimă a avut loc la a doua sau a treia casă de chiar sediul poliției și a fost comisă de un minor analfabet. În condiții normale, o asemenea crimă trebuia elucidată în primele ore, maxim două – trei zile, în niciun caz câțiva ani…“.

Nu ne rămâne decât să ne punem speranța în vorbele primarului, iar nelegiurile să se încheie în această comunitate. Suntem convinși că poliția își va face treaba, iar făptații vor fi trași la răspundere, mai devreme sau chiar și mai târziu.

Recomandările redacției