O săptămână a faptelor bune, a oamenilor cu suflete mari, o săptămână dedicată celor aflați în situații grele, dar care nu au uitat să zâmbească, asta au însemnat cele șase zile de tabără, pentru copiii din Lipova, viitori voluntari.
Organizatorii proiectului, Step In „firimiturile se daruiesc”, sunt câțiva tineri cu suflet mare, Dobai-Mergel Attila, Dobai-Mergel Andreea și Rus Robert care își doresc să atragă în grupul lor cât mai multe persoane alături de care să vină în sprijinul celor aflați în nevoie.
Astfel, inițiatorii proiectului, au invitat și în acest an 25 de elevi de la liceele din orașul Lipova, Atanasie Marienescu și Sever Bocu să trăiască, timp de o săptămână, experiențe inedite.
”Scopul acestei tabere este sensibilizarea tinerilor cu privire la problemele sociale din România, iar în urma experiențelor trăite alături de noi să deprindă aptitudini necesare pentru a activa ca și voluntar”, ne spun inițiatorii proiectului.
Tabăra s-a desfășurat în comuna Șistarovaț, localitate aflată în apropierea Lipovei.
Pe parcursul săptămânii, din 8.05 până în 13.05, tinerii au participat la diferite ateliere din cât mai diverse ramuri sociale.
”Prin aceste experiențe elevii au avut ocazia să descopere o mulțime de probleme cu care ne confruntăm și să cunoască numeroase instituții și asociații care se ocupă de aceste cazuri”, adaugă organizatorii.
În prima zi elevii au desfășurat jocuri de cunoaștere, de echipă și de dezvoltare personală.
Fiecare zi din acest proiect a avut altă temă, ne explică organizatorii.
Astfel, într-una din zile, tinerii au învățat despre activitatea SMURD și despre metodele de prim ajutor, prin practicarea resuscitării pe manechine, de la reprezentații și voluntarii ISU Arad.
De asemenea, s-a discutat despre prevenire și prevenție antidrog la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Timișoara
Totodată, fenomenul traficului de persoane și vulnerabilitățile tinerilor în fața exploatării, a fost prezentat elevilor de către un grup aflat în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.
În această experiență tinerii au aflat cum este să fii nevăzător și cum poti trăi cu această dizabilitate de la membrii și coordonatorul Asociației Nevăzătorilor din Arad.
Elevii din Lipova au văzut, cu această ocazie, cum este să lucrezi și să coordonezi un centru pentru tineri cu dizabilități – de la directorul unui centru cu specific, din Arad. Alături de Crucea Roșie din Lipova și o asociație de ajutorare din oraș, elevii au văzut ce însemnă sărăcia, vizitând mai mulți oameni nevoiași din zonă.
De asemenea, elevii au observat cum este să activezi full time în diferite arii sociale, ce presupune munca cu tinerii din cadrul unor instituții de stat și ce înseamnă să oferi consiliere unei persoane abuzate domestic . Toate acestea le-au fost expplicate de către Simona Popan – profesor consilier școlar la CJRAE Arad.
Pe lângă activitățile educative, pe parcursul taberei, au avut loc si activități dedicate tinerilor refugiați ucrainieni și copiilor din familii defavorizate.
Marți, a doua zi de proiect, 18 tineri din Ucraina, au fost invitați să petreacă o zi împreună în natură cu tinerii lipoveni.
Miercuri, voluntarii au distribuit 20 de pachete cu alimente de bază familiilor nevoiașe din Lipova și Neudorf. Alimentele au fost pregătite în parteneriat cu Crucea Roșie Lipova.
În aceiași dupa-masă a avut loc o petrecere de copii a cărei beneficiari au fost peste 60 de copilași din familii defavorizate.
Joi, voluntarii au petrecut o după-masă împreună cu tinerii de la Asociația Integra ARAD.
Ultima zi din acest proiect social s-a finalizat prin vizitarea unui centru pentru persoane vârstnice din Timișoara și vizitarea orașului – capitală europeană a culturii.