Conform celor mai recente date de pe o platforma de imobiliare, în luna aprilie românii au vizualizat cu 16% mai puține pagini cu anunțuri imobiliare decât în luna martie și au realizat cu 15% mai puține contactări. Durata de viață a anunțurilor active a crescut cu 1% față de luna anterioară, dar este similară cu cea din aceeași lună a anului trecut.
Conform datelor Storia.ro din cele 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova și Oradea, prețul mediu per metru pătrat, raportat la numărul de anunțuri din fiecare zonă, a ajuns la 1.457 euro/metru pătrat în luna aprilie, cu 0.2% mai mare decât în luna anterioară.
Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară
ARAD: În luna aprilie, prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi a stagnat față de luna anterioară, însă a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Și prețul apartamentelor noi a stagnat față de luna precedentă, însă s-a majorat cu 8% față de anul anterior.
ORADEA: Prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi a stagnat față de luna anterioară, însă a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul apartamentelor noi a crescut cu 2% comparativ cu luna anterioară, dar a rămas constant față de anul trecut.
BRAȘOV: Prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi din Brașov a crescut în luna aprilie cu 1% față de luna precedentă și cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, prețul apartamentelor noi a rămas la fel față de luna anterioară, dar a crescut cu 9% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
CLUJ-NAPOCA: În luna aprilie, prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi din Cluj-Napoca a crescut cu 2% comparativ cu luna precedentă și cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul apartamentelor noi a crescut cu 1% față de luna anterioară, dar a crescut cu 4% față de anul 2022.
CONSTANȚA: În luna aprilie, prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi din Constanța a rămas la fel ca în luna precedentă, însă s-a majorat cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul mediu pe metru pătrat ponderat al apartamentelor noi a rămas la fel ca în luna martie, dar a crescut cu 4% față de anul anterior.
CRAIOVA: Prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi a rămas la fel ca în luna anterioară, însă s-a majorat cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce prețurile apartamentelor noi au crescut cu 2% față de luna precedentă, dar au scăzut cu 1% față de anul trecut.
IAȘI: Prețul mediu pe metru pătrat ponderat al apartamentelor vechi a scăzut cu 1% în luna aprilie comparativ cu luna martie, dar a crescut cu 9% față de luna aprilie a anului trecut. La categoria prețurilor apartamentelor noi, datele arată o creștere de 1% de la o lună la alta, dar și o creștere de 6% în luna aprilie 2023 comparativ cu aceeași lună a anului 2022.
SIBIU: Prețul apartamentelor vechi a stagnat în luna aprilie comparativ cu martie, însă a crescut cu 8% față de anul trecut. Prețul apartamentelor noi a crescut cu 1% față de luna anterioară, dar a crescut cu 3% comparativ cu anul precedent.
TIMIȘOARA: Prețul apartamentelor vechi a crescut cu 1% în aprilie 2023 și cu 4% față de anul trecut, în timp ce prețul apartamentelor noi din Timișoara a scăzut cu 1% față de luna precedentă, dar a crescut cu 4% față de luna aprilie a anului trecut.