Luni 29 mai, de la ora 19:00, la Cinema Arta, se va da startul unui nou sezon Kinedok! Asociația Citizenit va organiza proiecția documentarului georgian „Procesul Anei”, iar după proiecție spectatorii vor avea deosebita ocazie de a participa la o discuție cu regizoarele filmului Mariam Jachvadze și Tamara Mshvenieradze.KineDok, programul european care promovează documentare creative în spații alternative, ajuns deja la ediția cu numărul 9, revine în toată țara cu o selecție de 17 filme și dezbateri cu regizori, protagoniști și alți invitați speciali. Un program divers și contemporan, prezent în Arad încă de la prima ediție prin proiecțiile organizate de asociația Citizenit.Deschiderea noului sezon are loc în 5 orașe: Arad, Bistrița, București, Cluj-Napoca și Oradea și aduce în discuție tema justiției, între politică și politici de gen, prin documentarul „Procesul Anei”, în care o tânără avocată și apărătoare a drepturilor omului trece printr-un proces care ar putea deveni un punct de cotitură pentru Georgia, în momentul în care candidează pentru a fi noul Avocat al Poporului din această țară. Evenimentul de la Cinematograful Arta din Arad este organizat cu sprijinul Centrului Municipal de Cultură Arad.
ANA’S TRIAL
Regia: Mariam Jachvadze, Tamara Mshvenieradze
Producţie: Georgia, 2023
Durată: 43 min
Sinopsis:
Ana, o tânără avocată și apărătoare a drepturilor omului, se confruntă în prezent cu un proces care ar putea deveni un punct de cotitură pentru ea și pentru viitorul Georgiei, în momentul în care candidează pentru a fi noul Avocat al Poporului din această țară.
KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească, ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.