Suporterii celor două echipe care urmează să dispute unul dintre barajele de menținere / retrogradare în Superliga au trăit astăzi momente hilare, care i-au purtat prin stări diverse, de la enervare la râs isteric și apoi la lehamite. Responsabile? Televiziunile care transmit partidele din fotbalul românesc și Liga Profesionistă de Fotbal, care au pus în scenă un circ de prost gust legat de data și ora disputării turului acestui baraj. Deși ieri entitățile respective au comunicat oficial că partida se va juca sâmbătă 27 mai de la ora 20:30, astăzi s-a revenit asupra programării. Din informațiile noastre, la presiunile celor de la FCSB și Rapid, care aveau programat duelul din ultima etapă a play-off-ului în aceeași zi dar de la ora 18:30, televiziunile au decis să mute respectiva partidă în prime time, de la ora 20:30 asta deși meciul nu are niciun fel de relevanță pentru clasament. În schimb, un meci capital cum este un baraj de menținere / promovare, a fost mutat la ora 14:30. Spectacolul de prost gust nu s-a oprit însă aici. La scurt timp s-a schimbat… schimbarea! Meciul a fost reprogramat din nou, de data aceasta a doua zi, duminică 28 mai, de la ora 14:00.

Dincolo de penibilul situației, cea mai afectată este UTA și suporterii ei deoarece tot duminică și tot de la ora 14:00, are loc la Târgoviște, finala Ligii de Tineret, dintre echipele Under 18 ale Universității Craiova și Academiei UTA. În acest fel, un meci care a stârnit un interes foarte mare în rândul fanilor utiști, mulți dintre ei exprimându-și chiar intenția de a face deplasarea la Târgoviște pentru a-i încuraja pe juniori, nu va mai putea fi urmărit. Sigur, la câtă neseriozitate, lipsă de interes și de respect pentru public există în televiziunile de sport și la LPF nu ne așteptam ca cineva de acolo să știe sau să țină cont de această finală. Dar considerăm că era o obligație a clubului să reacționeze și să ceară atât pe cale oficială cât și public, ca unul dintre cele două meciuri să fie mutate la o altă oră sau într-o altă zi. Este de neconceput ca două echipe ale aceluiași club, care au de disputat meciuri de o importanță crucială, să fie programate la aceeași oră. Din păcate, până la această oră, deși am solicitat informații referitoare la un eventual demers al clubului vizavi de această aberație, nu am primit niciu răspuns, semn că probabil, în buna „tradiție“ a acestei conduceri s-a mers pe principiul „capul plecat sabia nu-l taie“ și pe mioritica atitudine „de ce să facem ceva, că oricum nu se rezolvă nimic“.

Dincolo de atitudinea defetistă a clubului nostru, nu putem să nu punctăm ipocrizia de o revoltătoare sufocantă a celor care dețin drepturile tv. Periodic, la talk show-urile sportive diverși moderatori cu morgă prețioasă ne țin lecții de integritate și moralitate, ceartă cluburile, antrenorii, jucătorii și suporterii, niciuna dintre aceste categorii nereușind să se ridice la înălțimea statutului și așteptărilor acestor domni care ne tot explică faptul că fără televiziuni cluburile din România ar sucomba și că ele, televiziunile, plătesc din mărinimie mult prea mult pe un produs care nu are voloare, recte Superliga. Că fără banii din drepturile tv managerii de club din România ar trebui probabil să se angajeze la bandă în vreo fabrică de automotive, e incontestabil, așa explicându-se poziția ghiocel pe care o adoptă aceștia precum și oficialii LPF în relația cu televiziunile. Însă ipocrizia de care vorbeam urlă efectiv atunci când constați că produsul ăla „fără valoare“ aduce televiziunilor de sport din România cei mai mulți bani. Cifrele oficiale arată că meciurile din Superliga, așa slabe cum sunt (lucru de necontestat) produc cele mai mari audiențe la posturile respective. Rareori un El Clasico, un derby din Premier League sau un meci din fazele finale ale Champions League reușesc să concureze meciurile din campionatul românesc. Că e normal sau nu, că spectatorul român de fotbal are porniri masochiste, că nu are simțul valorii acestui sport… sunt explicații care nu contează în această ecuație. Singurul lucru care contează e că Superliga românească produce pentru televiziuni bani mulți! Mult mai mulți decât Champions League, Premier League sau alte campionate puternice.

Ei bine în aceste condiții, televiziunile își permit să își bată joc nu doar de cluburi ci mai ales de suporterii acestora. Pentru că evident n-au nicio pârghie pentru a influența programările meciurilor din străinătate, televiziunile noastre n-au niciun scrupul în a programa partidele din România, acolo unde dețin această putere, în zile și la ore imposibile, în dispreț total față de cei care în ciuda valorii scăzute a campionatului au încă interesul de a urmări aceste meciuri, de a merge la stadion sau chiar de a însoți echipele în deplasare. Din lăcomia de a maximiza audiența pe absolut fiecare meci și profitând de conjunctură, televiziunile de sport din România recurg la un șantaj abject la adresa cluburilor și profită de lipsa de unitate și hotărâre a suporterilor din România, care sunt buni doar să le coloreze sporturile publicitare ale domnilor de la Digi, Prima sau Orange dar care în rest nu au parte decât de ignorare în cel mai bun caz; pentru că de obicei sunt țapii ispășitori și vinovații pentru tot ce e rău în fotbalul românesc. Nu de puține ori am dedus din opiniile unor indivizi ca Radu Naum sau Vali Moraru că stadioanele nu sunt goale pentru că se programează meciuri lunea la ora 16:00 de exemplu ci pentru că în peluze se mai înjură sau se aprinde câte o torță. Ăsta este respectul pe care-l primim din partea celor pe care-i hrănim direct prin abonamentele plătite și indirect prin audiențe.

(foto: uta-arad.ro)

  • Anton Valcu spune:

    Aveți mare dreptate Dacă se intimpla asa ceva la FCSB se făcea un scandal cit CASA POPORULUI

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției