În ziua de 24 Mai 2023 la ora 00:42:04 (ora locală a României) s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 8km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 23km E de Arad, 48km NE de Timisoara, 74km SE de Bekescsaba, 92km N de Resita.

Anunț îngrijorător făcut de reprezentanții Institutului pentru Fizica Pământului. Aceștia susțin că seismul de luni din Arad este primul de această amploare, în ultima jumătate de secol. Mai mult, seismologii susțin că ar trebui să ne obișnuim cu aceste cutremure care sunt tot mai dese.

Aradul a fost zguduit luni seară de mai multe cutremure. Primul cutremur a avut loc în cursul serii și a avut o magnitudine de 4,7. Acesta s-a produs la o adâncime de 13 kilometri și a fost urmat de alte 12 replici. Valul de cutremure a început în cursul zilei de luni și a luat sfârșit în cursul zilei de marți. Din fericire, cutremurele nu s-au soldat cu pagube materiale sau cu victime.

Potrivit specialiștilor de la INFP, cutremurul din Arad a fost primul de această amploare în zonă, în ultima jumătate de secol. Însă, cu toate acestea, seismologul Mihai Diaconescu atrage atenția și susține că ar trebui să ne obișnuim cu un număr atât de mare de cutremure. Mai mult, acesta a precizat că valul de cutremure ar putea avea legătură cu seismele din Turcia.

„Da, cred că trebuie să ne obișnuim, mai ales în zona vestică dacă au început, pentru că acelea sunt influențate de Mediterană, deci vin de undeva din partea sudică, probabil că este o influență foarte mare pe un plan de sensibilitate de la turci, în urma cutremurelor catastrofale de la turci și da, trebuie să ne obișnuim.”, a spus Mihai Diaconescu la Antena3.

„Zona respectivă este o zonă cunoscută din punct de vedere seismic dar acolo nu se produc cutremure în mod curent.”, spune şi Constantin Ionescu, Director INCDFP.

În ultimii 200 de ani, în Arad s-au înregistrat doar patru cutremure care au avut magnitudinea de peste 5.  Ultimul astfel de cutremur a avut loc în anul 1978.

Și seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre cutremurul din Arad și susține nu ar trebui să existe niciun motiv de îngrijorare. La momentul producerii cutremurului, foarte mulți locatari au ieșit din casă. Seismologul atrage atenția și susține că riscul ca blocurile să se dărâme apare doar la cutremurele care au magnitudinea de peste 7.

sursa: impact.ro

 

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției