Atmosferă de triplă sărbătoare la Șiria. Marea sărbătoare religioasă Înălțarea Domnului a fost prilej pentru locuitorii comunei să își aducă aminte de sacrificiul pe care l-au făcut înaintașii lor, eroii din primul și al doilea război mondial. Astfel, în fața Monumentului dedicat Eroilor Neamului Românesc de la Șiria, primăria comunei a organizat un moment festiv, de recunoștință pentru cei care s-au jertfit pentru țara noastră.
După intonarea imnului României, de către Fanfara Nădlăceanca, dirijată de Andrei Uram, a urmat slujba religioasă de pomenire a eroilor șirieni, slujbă oficiată de șase preoți, ai parohiilor din Șiria, Mâsca, Galșa, împreună cu viețuitori ai Mănăstirii Feredeu.
Întregul moment a fost prezentat de către îndrăgita Garofița Popa, consilier județean, care a declarat: „De 12 ani ne întâlnim în fața acestui monument, ridicat din grija primarului Valentin Bot, ca recunoștință pentru eroii noștri și pentru istoria României.
Astăzi este o zi mare, plină de încărcătură emoțională și spirituală, deoarece comemorăm și omagiem eroii neamului românesc și sărbătorim înălțarea de-a dreapta Tatălui a Domnului nostru Iisus Hristos.
Sărbătorim astăzi, după tradiție, și Ziua Eroilor. Sărbătoarea de astăzi are menirea de a-i omagia pe cei care de-a lungul veacurilor, cu sacrificii umane și materiale, au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului și al dăruirii de sine.
Cu omenească emoție și adâncă recunoștință să ne gândim la cei care și-au jertfit viața pentru țară și neam“.
Mai departe, a urmat discursul primarului ing. Valentin Bot, care a subliniat importanța sărbătorii de astăzi, neuitând de eroii Revoluției din 1989: „Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte la Înălţarea Domnului şi ziua de pomenire a eroilor neamului românesc.
Pomenirea eroilor la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001.
Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.
Pomenirea eroilor români se face de altfel în tot cursul anului, la fiecare Sfântă Liturghie săvârşită în bisericile ortodoxe. Sunt pomeniţi „eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”.
Noi, astăzi i-am amintit pe cei din primul și cel de-al doilea război mondial, însă nu trebuie să îi uităm și pe eroii care și-au pierdut viața în timpul Revoluției din 1989.
Eroii poporului român, cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, unii știuți doar de Dumnezeu, sunt acele personalități care au demonstrat, chiar prin sacrificiul suprem, că pun interesele comunității sau ale nației mai presus de interesele proprii“.
Depunerea de coroane
A urmat emoționantul moment al depunerii de coroane, din partea primarului ing. Valentin Bot și viceprimarului Dumitru Sofron Olariu, a veteranilor de război din comunitatea șiriană Ioan Lusac și Iosif Maurer, a Consiliului Local Șiria, prin consilierii Traviata Tuturici, Dumitru Todea, Samirel Crișan, Liviu Petrucean, Mircea Cherechean și Ionel Trif, a Consiliului Județean, prin Garofița Popa, a Prefecturii Arad, prin secretar Mihaela Mihuț, a Bisericii, prin preoții Teodor Poneavă, Iulian Botezatu, Mihai Radeș, Aurel Blidar, Pavel Orbu, ai Școlii Gimnaziale Ioan Slavici Șiria, prin directoarea Diana Moldovan și director adjunct Alina Heteș, ai Poliției Șiria, prin subcomisarul – șef Gabriel Tamaș și agent șef Cristian Luntraș.
Moment artistic
Un alt moment emoționant, care i-a înduioșat pe toți cei prezenți la eveniment, a fost programul artistic pregătit cu migală de către elevii și profesorii Școlii Gimnaziale din Șiria.
Merită menționați: Mădălin Ignat (clasa a VIII-a), profesor Lucian Heteș; Diana Petcoviciu, Andrei Bucătaș și Bianca Dunca (clasa a IV-a), profesoara Dorina Roșu; poeziile elevilor din clasa pregătitoare, clasa I și clasa a IV-a din Mâsca, coordonați de profesoara Titiana Petica; Georgiana Costea și Maria Adriana Dănuț (clasa a IV-a, din Galșa), profesoara Camelia Todea și cântecele patriotice interpretate cu dăruire de către elevii conduși de profesorii Florin Mișcoi și Radu Tămaș.
Ziua Copilului
A treia sărbătoare care a avut loc astăzi la Șiria a fost închinată celor mici. Ziua Copilului a fost sărbătorită astfel mai repede, însă… nimeni nu s-a supărat. Din contră, agapa organizată de primarul Valentin Bot a umplut stadionul de fotbal „Otto Grefner“, lumea bucurându-se nu doar de o masă îmbelșugată, oferită „din partea casei“, ci și de nenumăratele surprize care îi așteptau pe cei mici.
Gustoșii hot-dogi, sucuri, apă, poze la minut, tobogane uriașe, desene pe față, ateliere de pictură, totul gratis din partea primarului Valentin Bot, care i-a asigurat pe copii că au nelimitat pe stadion, în „limita, totuși, a programului impus de părinți“.
Fiecare copil a primit o diplomă de participare, iar baloanele au fost împărțite chiar de către primar, care a savurat din plin fericirea care se citea pe fețele micuților.