Concursul Interdisciplinar „Cultură și civilizație în România”, etapa națională, s-a desfășurat în perioada 25-28 mai 2023 în municipiul Baia Mare.
Cele 26 de echipaje, din tot atâtea județe ale țării, au evoluat în fața unui juriu avizat alcătuit din Inspectori din Ministerul Educației pentru disciplinele religie, română si istorie, directoarea Muzeului Țăranului Român din București, precum și inspectori școlari.
Concursul presupune două probe – o probă teoretică – fiecare echipaj pregăteşte un portofoliu care cuprinde prezentarea scrisă din perspectivă teoretică a temei alese: analiza istorică, lingvistică, etnografică, sociologică, religioasă, cu evidenţierea aspectelor de interculturalitate; o probă practică – ilustrarea temei alese prin mijloace grafice, audio-vizuale sau prin obiecte, prezentarea proiectului de conservare.
Echipajul județului Arad alcătuit din elevele Caragiu Valentina, Haska Bianka și Marian Cristina, clasa a IX-a la Liceul Tehnologic ”Moga Voievod Hălmagiu” îndrumate de profesor Sirban Cosmina și prof. Dușan Mugurel au obținut PREMIUL III cu lucrarea: ”Obiceiuri de primăvară- Caii lui Sântoader”.
”La origini Sântoaderul a fost o veche divinitate, care a fost preluată de biserică și celebrată în 17 februarie, la Sf. Teodor Tiron. În tradiția populară Sântoaderul apare ca patron al cailor, care are puterea să împlinească rugămințile fetelor și să le dea un păr frumos, precum coada cailor, dar și ca un justițiar ce pedepsește, prin caii săi, pe cei ce nu-l respectă. Sântoaderul și Caii săi fac parte din mitologiile ortodoxe, ce coboară ca arie de difuzare până în Balcani. Ele cunosc prin urmare o largă răspândire în tradițiile românilor, a aromânilor, a vlahilor și a sârbilor de pretutindeni.
Obiceiurile rămân în sertarul cu amintiri al bunicilor, de unde noi avem obligația să le scoatem, să le scuturăm de praf și să le redăm adevărata valoare fiindcă … tot ce-i românesc nu piere !”, ne spune profesor Sirban Cosmina.
”Azi ne-am întors cu premiul III,la faza Națională a Concursului ”Cultura și civilizație în Romania”, Baia Mare 2023. Aradul este pe podium. Concursul are valoarea unei olimpiade școlare, fiind inclus în Calendarul Olimpiadelor și concursurilor organizate de Ministerul Educației.
Suntem mândri că am reprezentat Aradul și patrimoniul cultural al județului nostru. Doamna Inspector Scolar Simona Stiger, cea care a fost organizator al concursului la nivel județean ne-a felicitat pentru munca de cercetare, pentru cunoașterea și conservarea obiceiurilor și tradițiilor din Ținutul Hălmagiului”, ne mai spune Sirban Cosmina, dirrectorul liceului din Hălmagiu.
Felicitări!
Bravo fetelor !Aveți de la Halmagiu personalități in cultura !