Un sondaj realizat de Colegiul Medicilor din România arată că un sfert dintre medicii din România sunt în stare de epuizare, depresie, iar unii au tendinţe de suicid.

Principala cauză este numărul mic de doctori care trebuie să facă faţă unei populaţii din ce în ce mai bolnave. Pacienţii nu sunt îngrijiţi cum trebuie din acest motiv, spun tot medicii.

În unele spitale, nici măcar gărzile nu mai pot fi asigurate, ceea ce pune în pericol viața bolnavilor. Jumătate din medicii din România lucrează în București, Cluj, Timiş, Iaşi, Dolj, Mureş. Adică marile centre universitare. Restul medicilor sunt împrăștiați în celelalte 36 de județe. Distribuția inegală a doctorilor e una dintre cele mai grave și periculoase probleme ale sistemului de sănătate. Pentru că sunt județe în care nu există nici măcar un medic la o mie de locuitori, în timp ce media europeană este de 3.

Printele județele cu cei mai puțini doctori sunt Călărași, Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, Brăila, Suceava. Deși marile orașe au suficienți medici, din spitale lipsesc însă infirmiere şi asistente.

Lipsa medicilor în spitalele din România e dublată de altă problemă – o parte dintre doctori sunt aproape de vârsta pensionării sau chiar la pensie. Avem în total 55 de mii de medici, iar mai bine de 13 mii au peste 60 de ani, 2 mii au peste 70 de ani și doar 15% au între 29 şi 35 de ani. Iar un studiu recent făcut de Colegiul medicilor vorbește despre suprasolicitare periculoasă în rândul doctorilor.

„Din studiul nostru, din chestionarul sociologic, aproximativ 34%, o treime din medicii României sunt în stare de burnout avansat, înseamnă inclusiv somatizare, stare de depresie, inclusiv tendință de suicid. Medicii sunt suprasolicitați”, atrage atenția Daniel Coriu, preşedinte al Colegiului Medicilor din România. Ministerul e la curent și cu gradul de suprasolicitare, și cu lipsa medicilor din orașele mici și zonele rurale. Există o strategie națională de sănătate care ar urma să rezolve această problemă, dar acțiunile concrete lipsesc precum medicii de la sate. „De 30 de ani nu a existat o viziune, un plan pentru sănătate. Fiecare a făcut ce a putut. La resursa umană nimeni nu s-a gândit, din nefericire nici în continuare acest lucru nu se întâmplă”, adaugă Daniel Coriu.

Reprezentanții medicilor din România spun că doctorii refuză să lucreze în localitățile mici pentru că spitalele nu sunt dotate, zonele sunt slab dezvoltate și calitatea vieții este sub standard.

Sursa digi 24

 

 

Recomandările redacției