Adrian Moldovan are 48 de ani și face, acum, ce și-a dorit: călătorește prin lume, cu banii pe care-i strange din munca pe care doar în Austria a găsit-o. A vizitat peste 50 de țări! Până în 2012, a fost farmacist în Arad, dar și moderator și realizator Tv.
A plecat ca farmacist în Austria, într-o localitate de lângă Viena, unde a început să lucreze din 2013. Iar toți banii câștigați i-a investit în expediții și filmări spectaculoase.
Mai târziu, a cunoscut-o pe Alecsandra pe facebook în timp ce se afla într-o expediție în Africa. Alecsandra lucra, oarecum, tot în domeniu: era medic stomatolog în Arad. După nici un an, cei doi erau deja căsătoriți. Repejor, frumoasa blondă a renunțat la ce avea în România și s-a mutat și ea în Austria.
După ce o altă familie de români a trăit pe propria piele teroarea din Transnistria, Adrian Moldovan a decis să treacă granița de unul singur și să filmeze cum decurge o zi din viața moldovenilor din Transnistria. Prima familie a încercat să treacă granița inventată dintre Republica Moldova și teritoriul pro-rus. Militarii care vorbeau exclusiv limba rusă i-au controlat prin toate bagajele. De asemenea, aceștia au verificat inclusiv imaginile surprinse cu camera de bord.
„Aici eram eu, încercând să ascund camera. Când vezi oameni înarmați, parcă-ți pierzi curajul. Ajunși la graniță, suntem rugați într-o rusă perfectă, să tragem pe dreapta. Nimic neobișnuit, mai ales că de la ghereta din față trebuia să ne cumpărăm și vigneta.
Damian coboară la insistențele vameșului, pentru a verifica ce avem în portbagaj. În timpul acesta, eu încerc să surprind câteva cadre pe ascuns cu telefonul. În timp ce Damian le făcea inventarul, observ că încep să se apropie și alți vameși de mașină. Nu vorbeau decât rusă și maxim cinci cuvinte în engleză. De română nici nu se pune problema. Au controlat fiecare centimetru, au scotocit în fiecare colț al fiecărui rucsac, geamantan sau plasă. Ne-au cerut și portofele și au verificat fiecare buzunărel. Apoi au verificat și interiorul mașinii. Au fost cel puțin 30 de minute în care repetau încontinuu dacă avem camere – care dintre noi este jurnalist și care este medic. Din nou și din nou, același interogatoriu.
(…) Nu știam ce avea să se întâmple și nu știam de unde fixația asta pentru jurnalist și medic. A fost probabil unul dintre cele mai ‘scary momente ever’. Într-un final ni s-a spus că au sunat la Tiraspol și că li s-a transmis să nu ne lase să intrăm. Tiraspol, niet!”, a povestit românul.
În schimb, arădeanul a reușit să intre în Transnistria cu ajutorul unui microbuz. A plecat fără familie și fără camere foto/video, conform romaniatv.net
Doar 12 ore a avut permis turistul arădean să viziteze Transnistria.
Așa cum se poate observa în video, peste tot în Tiraspol există pancarte, mesaje în limba rusă, iar toți cetățenii vorbesc limba rusă.
Drapelul Transnistriei este arborat obsesiv, la fiecare colț de stradă. De asemenea, în centrul orașului este montată celebra statuie a lui Lenin.
Transnistria e un stat separatist de mărimea unui județ al României. Are 4.160 de kilometri pătrați, situat pe teritoriul Republicii Moldova, între râul Nistru și Ucraina. În această regiune trăiesc aproximativ 500.000 de oameni, în general vorbitori de limbă rusă. Transnistria și-a autoproclamat independența față de Republica Moldova după războiul din 1992, în care a beneficiat de ajutorul Rusiei, împotriva firavelor trupe moldovenești.
Rușii au intervenit pentru Transnistria, dar încă nu a recunoscut regiunea drept independentă. După încheierea conflictului din ’90, mii de militari ruși au rămas în regiunea considerată pro-rusă. Teritoriul este considerat în Europa, inclusiv în Moldova, drept o regiune autonomă.
Transnistria și-a declarat independența sub numele de Republica Moldovenească Nistreană, cu capitala la Tiraspol.