Unul dintre cei mai de seamă promotori ai şcolii româneşti de compoziție, folcloristul Sabin Drăgoi, evocat astăzi la postul România Actualități. S-a născut la 6 iunie 1894, în localitatea Selişte din judeţul Arad. Tatăl său a fost cântăreț bisericesc și un vestit cimpoier, iar mama sa i-a transmis pasiunea pentru folclorul tradițional al zonei. După ce au trecut anii grei ai primul Război Mondial, timp în care a fost prizonier doi ani în lagărul de la Tașkent, a urmat Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din Cluj, apoi și-a continuat studiile la Conservatorul de stat din Praga. La revenirea în țară, s-a stabilit la Timișoara unde a predat la Conservatorul municipal, dar a fost și dirijor al corurilor bărbăteşti „Doina” şi „Banatul” și al corului mixt „Crai Nou”.
La 56 de ani a fost numit profesor la catedra de folclor a Conservatorului Ciprian Porumbescu din București și, timp de 14 ani, a fost directorul Institutului de Folclor din Capitală. A abordat aproape toate genurile muzicale, atât în operă, cât şi în creaţia simfonică, apelând la cântecul popular, cu precădere la colinde şi la cântecul liric. A avut, de asemenea, o remarcabilă contribuție la muzica românească religioasă de sorginte bizantină-ortodoxă, în care se regăsesc și influențe populare. A compus trei liturghii de o mare frumusețe artistică prin spiritualitatea pe care le-a imprimat-o. Compozitorul s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani, lăsând neterminată antologia muzicală la care lucra.
Din anul 2015, are o stea în fața filarmonicii timișorene, fiind considerat unul din fondatorii școlii naționale de muzică românească.
sursa Romania Actualitati