De astăzi 7 iunie 2023, în toate unitățile sanitare și cele de asistență socială în care există membri, se desfășoară ”GREVĂ JAPONEZĂ”, fără întreruperea activității, cu purtarea de banderole/ecusoane cu însemnele SANITAS.
Peste 2000 de cadre medicale din Arad sunt în acest moment în grevă.
Revendicările SANITAS sunt:
Pentru sectorul de negociere colectivă SĂNĂTATE:
- Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.
- Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate.
- Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
- Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
- Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
- Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.
- Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem.
- Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate.
- Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.
- Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în SĂNĂTATE.
- Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.
Pentru sectorul de negociere colectivă ASISTENȚĂ SOCIALĂ:
- Deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială.
- Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă socială.
- Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
- Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
- Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual;
- Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună.
- Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Asistenţă socială.
- Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă ASISTENŢĂ SOCIALĂ.
- Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă socială – membri ai Federaţiei Sanitas din România.
Deoarece, toată lumea spune că în sistemul medical sunt salarii mari, întrebarea pe care mulți și-o pun este de ce face personalul medical grevă pentru mărirea salariilor, printre altele.
Am stat de vorbă cu Otinel Șandru liderul sindical SANITAS Arad, care ne-a povestit care este situația de fapt.
”Peste 70 % din cadrele medicale, mă refer aici la asistente, infirmiere, brancardieri, au până în 4000 de lei, cu sporuri și ture. E adevărat că un medic are în jur de 8- 10 mii de lei pe lună, care este un salar bun, dar aceștia reprezintă în jur de 20 % din personal. Restul câștigă mult mai puțin. Spre exemplu, un asistent de la Oncologie ia puțin peste 3000 de lei. Și cu toții știm ce volum de muncă este acolo. Noi de fapt asta dorim, să se regleze salariile celor care iau până în 4000 de lei”, ne spune reprezentantul SANITAS Arad.
În Arad sunt peste 2000 de cadre medicale, membre SANITAS care în acest moment sunt în grevă de tip japonez.
De asemenea, Otniel Sandru ne spune că în Spitalul Județean se lucrează sub normativ. Personalul este insuficient și epuizat, în tip ce sunt peste 14 mii de posturi blocate.
”Suntem în negocieri, până în data 15 iunie, apoi în funcție de rezultatul negogierilor vom hotărî ce este de făcut. Dacă negocieile nu ne vor fi favorabile va urma un miting la București”, ne mai spune liderul arădean.