„Oameni care m-au trăit”, al doilea volum auctorial al arădencei Eugenia Crainic, va fi lansat la Arad și Pâncota.
Este vorba despre un volum de proză scurtă, lansat în premieră, în luna mai 2023, la Târgul Internațional de Carte Bookfest.
Acesta va fi lansat la Arad în data de 16 iunie, la ora 17.30, în Sala Marii Uniri, iar la Pâncota, locul de baștină al autoarei, în data de 17 iunie, la ora 19.00, în sala de festivități a Așezământului cultural din oraș.
Eugenia Crainic este în primul rând ziaristă. Absolventă de Drept și Litere, a preferat jurnalismul oricărei alte profesii, practicându-l în mod constant din 1993 și până în 2008, când, acceptând o nouă provocare, a virat spre o carieră în Resurse Umane, respectiv Comunicare.
Scrisul i-a intrat însă în sânge. Autoare de blog, autoare de texte pentru revista on-line Catchy, autoare de povestiri scurte polițiste și mystery & thriller (premiată la Festivalul Național de Literatură mystery & thriller – Râșnov 2012 – cu povestirea scurtă Moarte în lupanarul străjerilor, care se poate citi în volumul „Oameni care m-au trăit”), coautoare a volumului de povestiri polițiste Noir de Timișoara, Editura Tritonic – 2019, coautoare a volumului de povestiri „Neterminatele iubiri”, Editura Național – 2022, scrie recenzii în revistele literare Monitorul cultural și Arca, dar și pe blogul personal, înființează și dezvoltă pagina de Facebook „Limba română pentru afectații de limbajul feisbuc“ (pentru peste 11 000 de membri), unde explică, pe înțelesul tuturor, diverse probleme ivite în folosirea limbii române. Este căsătorită cu un ofițer de poliție și are doi copii.
În anul 2018, a debutat în marea literatură cu romanul polițist „Studenta criminală”, inspirat dintr-o crimă care chiar s-a întâmplat. Ficțiune pură, romanul s-a bucurat de recenzii excelente, constituind o lectură incitantă și atractivă. Eugenia Crainic a fost premiată, la nouă luni de la apariția romanului, cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Arad.
Anunțul celor două lansări din județul Arad vine și cu un mesaj al autoarei:
„O lansare de carte nu e o librărie. Cărți se pot cumpăra și online. O lansare e însă un prilej de întâlnire a oamenilor cu cel care a scris. Cu omul care a adunat între două coperte ceva viață, povestită altfel decât se poate ea vedea sau auzi (de) pe o terasă sau (de) pe stradă. În ce mă privește, am visat mereu la o lansare de carte în care o mare parte a oamenilor prezenți să fi citit deja proza pusă pe masă. Și cred că zilele următoare am șansa să văd aievea un astfel de fenomen… Adică, oamenii care m-au trăit, să devină… oamenii care m-au citit!
Am pus cap la cap, cum zic, DOUĂ lansări de carte, nu una singură. Asta pentru că ACASĂ, pentru mine, nu reprezintă doar Aradul, ci și Pâncota mea natală, adică locul din care chiar am smuls niște povești și povestiri în „Oameni care m-au trait”, cartea mea proaspătă de proză scurtă. Vă pun la dispoziție, dară, două afișe mari și late, în care găsiți detalii și despre locul lansărilor, dar și despre oamenii deștepți pe care i-am invitat să vorbească despre literatură, în general, dar și despre cartea asta a mea, în particular. Veți avea ocazia să aveți în față oameni carismatici, toți familiari cu scrisul, studiul, lectura, cu tot ce ține, până la urmă, de „cetitul cărților – cea mai frumoasă şi mai de folos în toată viaţa omului zăbavă”.
Ce vă promit: că veți râde, fiindcă eu, una, când mă aflu în fața oamenilor, am aflat că mai gata fac stand-up comedy; că veți fi surprinși de cum te lasă cu gura căscată, povestind, un filozof de calibru, că de-aia l-am invitat pe timișoreanul Cosmin Neidoni; că veți fi uimiți de cum sună niște fragmente din povestirile mele citite de actorul Zoltan Lovas, cu talentul său de care chiar nimeni nu se îndoiește; că n-ați auzit om care să cunoască mai multe cuvinte în limba română – și să le și folosească cu talent – ca Violeta Borzea, editoarea mea; că n-ați văzut om mai încrezător în Steaua cuiva, ca Ioan Matiut, primul meu editor, cel care m-a debutat, cum ar veni, acum cinci ani; doar editorul dintâi nu se uită niciodată, nu-i așa? Că Lazar Faur, producătorul emisiunii mele de pe vremea când Aradul chiar mai avea televiziune și emisiuni în direct, va dezvălui, cum îi e obiceiul, te miri ce prăpăstii dintre cele făcute de mine pe-atunci; că Andrei Andó, istoric și jurnalist, va scoate niște artefacte numai bune de combătut, din istoria noastră comună de ziariști…
Vă mai promit că la Pâncota o veți asculta vorbind pe Adela Gorcea, una dintre cele mai bune profesoare de limba română din ce zonă alegeți voi – și asta nu doar pentru că e nepoata unuia dintre personajele cheie ale cărții mele, nu spui care, să nu „spoilerim”! Mai promit și că veți întâlni, tot la Pâncota, un fenomen fizico-chimic cel puțin inedit: Florina Cismas, profesoară de chimie-fizică, va vorbi despre literatură, cărți și citit, atracțiile ei atunci când n-are în față un microscop sau niște eprubete. La rândul său, Primarul Pâncotei, Pocriser Dan, ne va tenta cu un muzeu etnografic, în caz că n-ați apucat să-l vedeți, dar și cu altele, care-i vor veni pe moment, fiind extrem de bucuros să le ofere pâncotanilor lui tot felul de lucruri, de la cele gospodărești și până la, iată, cele de suflet. Vă mai spun doar că intarea la ambele evenimente e liberă”.