Evaluarea Națională 2023 începe luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Accesul candidaţilor în săli este permis începând de la ora 8:00, până la ora 8:30, conform ghidului publicat de Ministerul Educației.

Fiecare probă începe la ora 9. Elevii care au finalizat clasa a VIII-a vor susține miercuri, 21 iunie, proba scrisă la Matematică.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute şi se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte, conform sursei citate.

 

Cine beneficiază de prelungirea timpului de lucru

„Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/ a Municipiului București de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.”

 

Pașii după ce ai ajuns în sala de examen

Elevii vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. În intervalul 8:30 – 9:00, candidaţii vor fi legitimaţi şi li se va explica modul de desfăşurare a probei.

 

Începând cu ora 9:00, candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciornă. Elevii vor completa caseta de identificare (în maximum 15 minute), iar asistenţii vor verifica datele înscrise de candidati și vor secretiza caseta.

 

Elevii primesc subiectele sub formă de broșură

„La probele scrise ale Evaluării Naţionale – 2023, candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se predă la finalul probei şi, întrucât conţine subiectele şi rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.”

 

Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion.

 

Pentru proba de la disciplina Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc doar colile distribuite de asistenţi.

 

Cum se corectează o greșeală

La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns

poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în

dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.

 

La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

 

La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.

 

Ce este permis la probele scrise

La proba de Limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.

 

La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

 

La proba de Matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/ pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.

 

Ce este interzis elevilor

Elevilor le este interzis să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, conform metodologiei.

 

Cei care care refuză depozitarea obiectelor menționate mai sus în sala stabilită de comisie nu sunt primiți în examen.

 

Art. 7 – „(3) Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

 

(4) Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul”, conform metodologiei.

 

Este interzis candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

 

Încălcarea regulilor de mai sus va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar elevii respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

 

Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

 

Predarea lucrărilor

Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor, pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise.

 

Art. 8 – „(2) La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele.”

 

Comunicarea rezultatelor de la Evaluarea Națională

Potrivit Ministerului Educației, „comunicarea rezultatelor obţinute la examen se face anonimizat”, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite acestora, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

 

Ce trebuie să știi despre Evaluarea Națională 2023:

Vezi aici subiectele de la simularea Evaluării Naționale 2023 din luna martie. Consultă aici baremele publicate în aceeași zi de Ministerul Educației.

Modele oficiale de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023 de la clasa a VIII-a au fost publicate de Ministerul Educației în noiembrie anul trecut.

Programele pentru Evaluarea Națională 2023 au fost publicate în august 2022 în Monitorul Oficial. Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu spunea că este vorba de conținuturile dinainte de pandemie.

Edupedu.ro a scris că Evaluarea Națională și admiterea la liceu 2023 au fost explicate pe înțelesul elevilor de către Inspectoratul Școlar Iași. Spre exemplu, în ziua examenului, ISJ Iași sugerează elevilor să aibă instrumentele necesare de scris și să gândească pozitiv: „Ia cu tine instrumente de scris de culoare albastră, actele personale, o sticlă cu apă, dar, mai important decât atât, lasă casă „bagajele” mentale care te pot încurca, cum ar fi nesiguranța sau gânduri precum: „nu am studiat suficient”, „nu mai știu nimic””.

 

„Când ai ajuns în sala de examen, evită să discuți despre examen cu ceilalți candidați, în special cu cei care spun: „să vezi ce greu ne dă anul ăsta!”. Te vei emoționa și vei pierde din încrederea pe care o ai în tine și la care ai muncit atât de mult”, mai spun profesorii.

 

În timpul probei, absolvenții clasei a VIII-a au primit recomandarea de a începe cu subiectul pe care îl știu cel mai bine: „Asigură-te că înțelegi ce îți cere fiecare subiect. Cel mai des se greșește pentru că nu s-a înțeles cerința. De aceea, citește în întregime, cu mare atenție, subiectele. Pentru a evita să te blochezi, citește fiecare subiect de mai multe ori, începe cu cel pe care-l știi cel mai bine”.

 

Metodologie de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale 2023 a fost aprobată prin ordinul ministrului educației nr. 5.241 din 31 august 2022.

 

Camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate în fiecare sală și vor surprinde, cel puțin frontal, toți candidații în timpul susținerii probelor de la Evaluarea Națională și BAC 2023, potrivit procedurii trimise către inspectoratele școlare.

 

Calendar Evaluarea Națională 2023

19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă

21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă

22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă

28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor

29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor

4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Sursa edupedu

Recomandările redacției