Procurorul de caz al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara în data de 07.06.2023 a dispus trimiterea în judecată, a unui inculpat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune în formă continuată prev. de art. 244 al. 1 și 2 Cp cu aplic. art. 35 al. 1 Cp (6 acte materiale), reținându-se prin rechizitoriu următoarea situație de fapt:
Inculpatul, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, în perioada 18.09.2017-11.02.2020, a determinat 6 persoane vătămate să îi vireze sume de bani, în total 113 000 euro și 13 500 lei, în conturile bancare ale societății sale în urma inducerii lor în eroare cu privire la vânzarea sau efectuarea de investiții financiare privind monede electronice Bitcoin, fără a executa prestațiile asumate prin acordul părților și fără a avea intenția să le execute. Persoanele vătămate au rămas prejudiciate cu sumele de bani virate societății inculpatului.
1 Astfel, inculpatul în data de 18.09.2017 a indus în eroare prima persoana vătămată, prin prezentarea unor fapte mincinoase ca fiind adevărate, respectiv comercializarea unor monede Bitcoin pentru suma de 13 500 lei, determinând-o să efectueze transferul sumei de 13 500 lei în contul bancar al societății sale, fără ca acesta să îi transfere monedele și fără să aibă intenția să transfere respectivele monede, cauzând un prejudiciu persoanei vătămate în valoare de 13 500 lei.
2 Inculpatul a indus în eroare a doua persoană vătămată, prin prezentarea unor fapte mincinoase, respectiv comercializarea de monede electronice Bitcoin și a determinat-o să îi transfere în tranșe suma de 60 000 euro în contul bancar al societății și să încheie la un contract de intermediere investiții financiare, în care se prevedea că pentru suma minimă de 60 000 euro clientul primește un bonus lunar egal cu 300 000 euro, fără să aibă intenția să onoreze respectivele obligații, cauzând un prejudiciu persoanei vătămate în cuantum de 60 000 euro.
3 Inculpatul a indus în eroare a treia persoană vătămată, prin prezentarea unor fapte mincinoase, respectiv comercializarea de monede electronice Bitcoin și a determinat-o să îi transfere în tranșe suma de 40 000 euro în contul bancar al societății sale și să încheie un contract de intermediere investiții financiare, în care se prevedea că pentru suma minima de 40 000 euro clientul primește un bonus lunar egal cu 200 000 euro, fără să aibă intenția să onoreze respectivele obligații, cauzând un prejudiciu persoanei vătămate în cuantum de 40 000 euro.
4 Inculpatul a indus în eroare a patra persoană vătămată, prin prezentarea unor fapte mincinoase, respectiv comercializarea de monede electronice Bitcoin și a determinat-o să îi transfere suma de 4000 euro în contul bancar al societății sale și să încheie un contract de intermediere financiară, în care se prevedea că pentru suma minima de 10 000 euro clientul primește un bonus lunar egal cu 20% pe lună, bonus care va fi acordat proporțional pentru fracții de 10 000 euro, fără să aibă intenția să onoreze respectivele obligații, cauzând un prejudiciu persoanei în cuantum de 4 000 euro.
5 Inculpatul a indus în eroare a cincea persoană vătămată, prin prezentarea unor fapte mincinoase, respectiv comercializarea de monede electronice Bitcoin și a determinat-o să îi transfere suma de 5000 euro în contul bancar al societății sale și să încheie un contract de intermediere investiții financiare, în care se prevedea că pentru suma minimă de 10 000 euro clientul primește un bonus lunar egal cu 20% pe lună, bonus care va fi acordat proportional pentru fracții de 10 000 euro, fără să aibă intenția să onoreze respectivele obligații, cauzând un prejudiciu persoanei vătămate în cuantum de 5 000 euro.
6 Inculpatul a indus în eroare a șasea persoană vătămată, prin determinarea ei să creadă că va executa obligațiile cuprinse în contractul de intermediere financiară încheiat și a determinat-o să îi transfere suma de 5000 euro în contul bancar al societății sale și să încheie un contract de intermediere investiții financiare, în care se prevedea că pentru suma de 5000 euro, clientul primește un bonus trimestrial echivalent cu 5000 euro, din care numai 5000 euro vor fi acordați în termenul de 3 luni, restul sumei, echivalentul a 10 000 euro va fi reinvestit, capitalizat și restituit pentru o valoare de 60 000 euro, după alte șase luni, pe o durată totală de 9 luni, fără să aibă intenția să onoreze respectivele obligații, cauzând un prejudiciu persoanei vătămate în cuantum de 5 000 euro.
Cercetările în prezentul dosar au fost efectuate de organele de poliție judiciară din cadrul IPJ TIMIȘ-Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea și coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.
Precizăm că trimiterea în judecată nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, inculpatul fiind prezumat nevinovat până la pronunțarea unei hotărâri definitive de condamnare.