Concursul de ocupare a posturilor didactice sau a catedrelor rămase vacante/rezervate la nivelul județelor se desfășoară în perioada 24 august – 1 septembrie 2023, pentru cei care vor să fie profesori suplinitori necalificați. Concursul se adresează celor care nu au studii corespunzătoare postului, potrivit Calendarului mobilității personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2023 – 2024, anexă din metodologia-cadru specifică (documentele, în articol).
Concursul se susține, astfel, “în situaţia în care, până la începerea cursurilor, nu pot fi ocupate toate posturile didactice/catedrele declarate vacante/rezervate cu personal didactic de predare titular, personal didactic de predare calificat angajat cu contract individual pe perioadă determinată sau cu personal didactic de predare calificat în regim de plata cu ora”, potrivit articolului 98, alineatul 1, din metodologie.
“În condiţiile prezentei Metodologii, inspectoratele şcolare organizează, la nivel judeţean/nivelul municipiului Bucureşti, concursuri pentru ocuparea posturilor didactice în vederea angajării cu contract individual de muncă pe perioadă determinată a personalului didactic de predare calificat”, mai prevede același alineat.
Menționăm că inspectoratele școlare pot desfășura, dacă au nevoie, concurs și pentru angajarea de profesori suplinitori calificați – o probă scrisă de 4 ore și probă practică/ inspecție specială. Sunt alte condiții și diferă zilele de concurs, iar despre acestea am scris într-un articol separat.
Amintim că reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate a avut loc pe data de 31 iulie. Posturile au fost actualizate după ce săptămâna trecută au început ședințele de repartizare. În zilele de 27 și 28 iulie au fost ședințele de repartizare pentru cei care au luat la Titularizare 2023 peste nota 7.
Alineatul 2 de la articolul 98 precizează: “Condiţiile de înscriere şi de participare la concursul organizat de inspectoratul şcolar la nivel judeţean/nivelul municipiului Bucureşti pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor rămase vacante/rezervate sunt aceleaşi ca şi cele pentru concursul naţional“.
Articolul 99, alineatul 1, menționează următoarele: “Concursul organizat de inspectoratul școlar la nivel județean/nivelul municipiului București pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor rămase vacante/rezervate constă în probă practică/orală sau inspecție specială la clasă și probă scrisă în profilul postului didactic/catedrei, potrivit programelor specifice pentru concurs în vigoare, aprobate prin ordin al ministrului educației”.
Programele valabile pentru concursul de titularizare în anul 2023 pot fi descărcate de aici (sursa: edu.ro).
Ce presupune testarea pentru necalificați
“Art. 102 (1) Testarea personalului fără studii corespunzătoare postului constă în interviu și lucrare scrisă.
(2) La testarea organizată pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor rămase vacante se pot prezenta și persoane care au absolvit cel puțin liceul, cu diplomă de bacalaureat. (…)
(4) Lucrarea scrisă se susține înaintea interviului. Durata de redactare a lucrării scrise este de 3 (trei) ore. Lucrarea scrisă și interviul se evaluează cu note de la 10 la 1. Lucrarea scrisă are o pondere de două treimi din nota finală, restul, respectiv o treime, reprezintă rezultatul evaluării în urma desfășurării interviului.
(5) Nota minimă de promovare, atât a lucrării scrise, cât și a interviului, este 5 (cinci). (…)
(8) În vederea susținerii interviului, comisia pentru organizarea și desfășurarea testării personalului fără studii corespunzătoare postului elaborează bilete cu întrebări, pe baza tematicii specifice elaborată de Ministerul Educației. Candidatul extrage un bilet și răspunde la întrebările conținute de acesta.
(9) Contestațiile privind organizarea și desfășurarea interviului se adresează, în scris, inspectoratului școlar și se soluționează de consiliul de administrație al inspectoratului școlar”, se arată în metodologie.
Calendarul concursului de angajare de profesori suplinitori necalificați 2023
„Organizarea la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti a testării pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor rămase vacante/rezervate:
- a) depunerea şi înregistrarea dosarelor de înscriere; Perioada: 24-25 august 2023
- b) desfăşurarea probei scrise, a interviului în cadrul testării şi comunicarea rezultatelor; Termen: 29 august 2023
- c) depunerea contestaţiilor, analizarea, rezolvarea acestora şi comunicarea rezultatelor finale; Perioada: 29-30 august 2023”, se arată la punctul 19) din anexa 19 (calendarele concursurilor de angajare) din ordinul care aprobă metodologia.
Repartizarea posturilor se face în ședință organizată la inspectoratul școlar (ISJ / ISMB) pe 31 august – 1 septembrie, mai scrie în același document.
Sursa edupedu.ro
Am luat testarea ptr ocuparea catedrei de ed tehnologica.Scoala deține,9 ore.Pot lua completare orele de desen.Mentionez că sunt inginer și am definitivat pe mecanica