Articol preluat integral de pe: https://www.facebook.com/OvidiuIulianPalcu
de OVIDIU PALCU
Din păcate, ceea ce spuneam la începutul acestui an s-a adeverit. Tot mai multe firme dau faliment și nu mai pot să facă față economiei de piață.
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 18,21%, în primele şase luni din 2023, până la 19.442, faţă de 16.447 în aceeaşi perioadă din 2022, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Domeniul de activitate care a consemnat cele mai multe dizolvări de firme este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor.
Potrivit sursei citate, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, construcţiile, precum şi industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme.
Spuneam la începutul anului că deficitele bugetare mari vor duce mai devreme sau mai târziu la creșterea și mai mult a datoriei publice, cu toate consecințele sale: reducerea acelei părți din venitul național care este economisită, din care rezultă automat creșterea ratei dobânzii și reducerea investițiilor; instituții slabe sau inadecvate; afluxuri mici de capital străin; inflație ridicată; competitivitate redusă a economiei naționale; șomaj ridicat; sector bancar fragil; creșterea cheltuielilor bugetare cu plata anuităților.
Fiind obligat să supraviețuiască, statul va neglija investițiile publice din instrastructură sau le va acoperi prin creșterea impozitelor și taxelor.