Astăzi au început lucrările de introducere a rețelei de gaz în comună, la mai puțin de trei săptămâni de la emiterea ordinului de ministru privind aprobarea finanțării. Este prima localitate care începe lucrările la rețeaua de gaz, dintre cele 18 localități arădene care au câștigat finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, prezent astăzi la Frumușeni, a declarat: „Îl felicit pe domnul primar Reginald Andronic pentru că a avut viziune, curaj să înceapă procedurile, care durează foarte mult timp, înainte de a avea certitudinea obținerii finanțării. Este un risc pe care și l-a asumat, iar noi, Consiliul Județean, l-am sprijinit în toate demersurile. Prin acest model aș vrea ca și ceilalți primari care au câștigat proiecte prin Programul «Anghel Saligny» să înceapă licitațiile și să se apuce de lucrări astfel încât și celelalte comune și orașe să poată beneficia de rețele de gaze. Pentru Frumușeni astăzi se scrie istorie, oamenii doresc de mult să beneficieze de rețele de gaz, beneficiul se va vedea nu doar în gospodării și la nivelul agenților economici locali, ci și în proximitatea comunei, pentru că aici vor fi condiții suplimentare, iar atractivitatea zonei va crește, cu siguranță”.
Peste 1100 de gospodării și 20 de agenți de agenți economici vor beneficia de această nouă investiție în comuna Frumușeni.
„Lucrăm la acest proiect din anul 2019. Totalul investiției este de aproximativ 13 milioane de lei, dintre care aproximativ 9 milioane de lei finanțate prin programul Anghel Saligny, aproximativ 2 milioane de lei finanțate de concesionar și 2 milioane de lei finanțare de la bugetul local. Este un proiect esențial pentru comuna noastră, un proiect așteptat de foarte mult timp, un proiect care cu siguranță va aduce beneficii majore pentru toți locuitorii”, a afirmat Reginald Andronic, primarul comunei Frumușeni.
Ovidiu Ilievici, directorul general al Gaz Vest Rețele, societatea care a câștigat licitația de execuție pentru toate rețelele de distribuție a precizat că „lucrările încep efectiv astăzi și vor fi gata într-un termen de execuție de 12 luni de zile, pe care bineînțeles că îl vom respecta și vom face tot posibilul ca să terminăm lucrările fără prea mare deranj!”.
Liviu Ilievici, director general Gaz Vest, firma care deține contractul de concesiune pentru serviciul de distribuție a gazului metan în comuna Frumușeni, a subliniat: „Licitația de concesiune a serviciului de distribuție gaze naturale a avut loc acum aproximativ doi ani de zile, timp în care am pregătit proiectul tehnic cu avizele necesare. Cam acesta este termenul de realizare a documentației, cu obținerea tuturor avizelor. De acum, în 12 luni realizăm efectiv lucrarea. Este prima lucrare pe «Anghel Saligny», de extindere a rețelei de gaze naturale care are condiții să înceapă. Este o premieră pentru județ și cred că și la nivel de țară. Are contract de concesiune cu un distribuitor autorizat, are autorizație de construcție, are licitație pentru execuția rețelei de distribuție și, de asemenea, se finalizează licitația pentru racordare și pentru stația de reglare-măsurare-predare. Acum încep lucrările, iar dimensionarea conductei este făcută pentru a alimenta și comuna Zăbrani. În toamna anului viitor dorim să finalizăm lucrările aici, la Frumușeni, și, în funcție de alocări de fonduri, să continuăm extinderea spre Zăbrani”.
Primarul Dănuț Codrean a vorbit despre stadiul proiectului de gaz în comuna Zăbrani: „Și comuna noastră este într-o etapă avansată cu acest proiect, în stadiul de elaborare a PUZ, ceea ce ne va permite ulterior să demarăm procedura de licitație și să ducem gazul și la Zăbrani, atât în comună, cât și în satele aparținătoare”.
Deputatul Sergiu Bîlcea, prezent, la rândul său, astăzi la Frumușeni a subliniat: „Este primul proiect pe Programul «Anghel Saligny» în zona de gaz care demarează în Arad, la mai puțin de trei săptămâni de la aprobarea finanțării. Felicitări primarului Andronic și echipei lui. Este de fapt o dovadă că în România, astăzi, chiar dacă suntem într-o perioadă de criză, proiectele sunt la îndemâna administrațiilor locale. Chiar dacă avem astăzi poate o criză de încredere, o criză socială în ceea ce înseamnă această realitate pe care o vedem în România în următorii ani, vom beneficia de 90 de miliarde de euro, bani europeni și bani guvernamentali, pentru a schimba fața României. Acesta este un exemplu pentru că atunci când vrei să ai un standard de viață bun pentru cetățenii din comuna ta, gazul este obligatoriu, mai ales într-o zonă aproape de oraș, astfel că vom merge în fiecare localitate, acolo unde s-au câștigat proiecte și vom arăta că România poate să se dezvolte și trebuie să se dezvolte cu bani europeni, dar și cu bani guvernamentali”.