Aflam zilele trecute, din presa noastră locală, că trupa Voltaj e capul de afiș al Zilelor arădene. E o trupă bună, în vogă, cu multe hituri cunoscute și cu melodii de calitate, așa că informația îmi gâdila urechile. Întâmplător, aflu ulterior că la aceleași Zile ale Aradului mai cântă și Ramón Vargas. Cine e ăsta? Doar unul dintre tenorii cei mai importanți ai prezentului și unul dintre cei mai căutați la nivel mondial. Nu știu dacă în întreaga istorie a Aradului, vreun tenor de un asemenea calibru a mai cântat vreodată pe aceste meleaguri. Iar noi îi punem pe cei de la Voltaj cap de afiș…
Are rost să mai spunem că alături de Ramón Vargas, pe aceeași scenă, în aceeași seară, mai cântă și două românce, Ruxandra Donose și Leontina Văduva? Am scris prima dată de tenorul mexican, doar în virtutea faptului că e cumva oaspete, dar solistele românce nu sunt cu nimic mai prejos.
Ruxandra Donose este o solistă de talie mondială, prezentă pe marile scene ale lumii, fiind considerată una dintre cele mai strălucitoare mezzosoprane ale momentului.
Leontina Văduva este una dintre cele mai cunoscute soprane din întreaga lume.
Gala Salbek Opera Festival va avea loc duminică, 27 august, de la ora 20:00, în Piața Primăriei din Arad, cu Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijată de David Crescenzi.
Este un eveniment de clasă, care în primul rând nu trebuie ratat și de care Aradul avea nevoie. Măcar o dată la câțiva ani, arădenii ar trebui răsfățați cu astfel de artiști, pe care îi vedem regulat la concerte susținute în orașele din jurul nostru. Familiarizați cu arta adevărată, produsă de artiști incontestabili, poate avem o șansă să așezăm mai corect actul cultural pe scara valorilor, gradul de civilizație și comportament neavând decât de câștigat. Istoria culturală a acestui oraș o pretinde.
Ramón Vargas
VIDEO: Ramon Vargas – La Cenerentola: https://www.youtube.com/watch?v=EdYaKqr8NTY
Debutul internațional al lui Ramón Vargas a avut loc în 1992, când Metropolitan Opera din New York i-a cerut să îl interpreteze pe Edgardo în Lucia di Lammermoor, alături de June Anderson, în locul lui Luciano Pavarotti. Acest episod a fost urmat curând de debutul pe scena teatrului La Scala, în 1993, unde a cântat Fenton în noua producție a lui Strehler, celebrând centenarul operei Falstaff, dirijată de Riccardo Muti. Cântă în mod regulat la toate marile teatre de operă din lume: Royal Opera House din Londra (Un ballo in maschera, La bohème, Rigoletto, La traviata), Teatrul Scala din Milano (Rigoletto, La traviata), Opera Metropolitană din New York (Attila, La bohème, Il barbiere di Siviglia, La Cenerentola, L’elisir d’amore, Lucia di Lammermoor, Rigoletto, Der Rosenkavalier), Opéra National din Paris (Rigoletto, La traviata), opera din San Francisco (Un ballo in maschera, L’elisir d’amore, Lucia di Lammermoor), Opera de Stat din Viena (La bohème, L’elisir d’amore, Lucia di Lammermoor, Maria Stuarda, Roberto Devereux), Arena din Verona (Il barbiere di Siviglia, Rigoletto) și altele.
Pe lângă cariera sa de operă, el este, de asemenea, un interpret de concert realizat, cu un repertoriu extins, de la cântece clasice italiene la piese romantice germane și melodii ale compozitorilor francezi, mexicani și spanioli din secolele XIX și XX.
A fost distins cu Premiul Lauri Volpi pentru cel mai bun cântăreț de operă din sezonul italian din 1993, iar în 1995 criticii italieni i-au acordat în unanimitate Premiul pentru Arte Gino Tani. În 2000, British Opera Now l-a declarat pe Ramón Vargas Artistul Anului. În 2001, a primit premiul ECHO Klassik – Cântărețul Anului de la Phono Academy din Germania. (sursa: festivalenescu.ro).
Ruxandra Donose
VIDEO: Ruxandra Donose – SAINT-SAËNS Mon coeur s’ouvre à ta voix (Samson et Dalila): https://www.youtube.com/watch?v=Ik4TE9eWvh8
Solista de talie mondiala, prezenta pe marile scene ale lumii, Donose este considerata una dintre cele mai stralucitoare mezzosoprane ale momentului.
Nascuta la 2 septembrie 1964 la Bucuresti intr-o familie de muzicieni a urmat cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, la clasa de canto a profesoarei Georgeta Stoleriu, perfectionandu-se ulterior la Weimar si Viena.
Avand primele aparitii scenice la Opera din Constanta, si-a inceput activitatea internationala remarcandu-se in cadrul unor concursuri importante precum cel organizat de televiziunea germana “ARD” la Munchen, unde a obtinut premiul II, fiindu-i deschis drumul spre colaborari cu teatre de opere din toata Europa.
Mai intai la Basel, iar apoi la “Staatsoper” din Viena, Ruxandra Donose si-a cladit cariera pe mari scene ale lumii precum “Covent Garden”, “Metropolitan Opera” sau Opera din “Bastille”.
In cadrul colaborarilor sale a cantat sub bagheta unor dirijori si alaturi de interpreti ca Zubin Mehta, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Luis Lima s.a., avand un repertoriu de opera variat si complex ce cuprinde titluri din muzica baroca, clasica si romantica dar si din cea contemporana. Pe langa opera insa, are aparitii si in lucrari vocal-simfonice si recitaluri de lieduri, dovedindu-se o interpreta versatila.
Stabilita la Viena, Ruxandra Donose a revenit de cativa ani si pe scenele importante din tara, melomanii admirand-o alaturi de Orchestra Nationala Radio sau de cea a Filarmonicii “George Enescu” (sursa: societatea muzicală.ro).
Leontina Văduva
VIDEO: Leontina Văduva: Donizetti – Quel guardo il cavaliere from „Don Pasquale“: https://www.youtube.com/watch?v=E892xTm6ZW4
Leontina Văduva este primul copil al îndrăgitei Maria Ciobanu. Soprana a avut o carieră meteorică şi neobişnuit de timpurie divizând publicul meloman în două tabere opuse: fanii fanatici şi cei sceptici. An după an, cu toate acestea, şi-a dezvoltat aptitudinile sale naturale dobândind experienţă şi siguranţa de interpretare, câştigându-şi, astfel locul pe care îl merita în lumea internaţională a operei.
Primul rol pe o mare scenă a fost Manon, din opera omonimă de Jules Massenet. Tânăra soprană a ales să rămână în Franța, care a rămas casa ei și azi. Avea doar 27 de ani, dar în România, comunismul ajunsese la un grad insuportabil.
Franța a adoptat-o și prețuit-o la nivelul cel mai înalt. În timp, Leontina Văduva a primit titlurile de Cavaler al Artelor și Literelor și Ofițer al Artelor și Literelor. Societatea Teatrelor londoneze a adăugat prestigiosul Premiu Lawrence Olivier oferit de după debutul ei la Opera Regală „Covent Garden”. (Sursa: romania-muzical.ro).