Vinul românesc de anul acesta va fi mai puţin, mai bun dar şi mai scump. Se pare că de vină este canicula. Din cauza temperaturilor ridicate, strugurii acumulează foarte mult zahăr iar viticultorii se plâng că o parte din recoltă va trebui aruncată.
Efectele secetei sunt dezastruase. Frunzele încep să se usuce şi strugurii cu boabe slab dezvoltate. În Vrancea, spre exemplu, unde pe 22.000 de hectare se cultivă viţă-de-vie nobilă, srugurii sunt deja uscaţi de soarele arzător.
Mai puţin, dar de calitate superioară
Se pare că anul acesta a fost un an atipic pentru viticultori. Pentru că a fost secetă vinul a fost mai puţin, mai bun, dar mai scump.
”Trage apa din strugure şi e circuitul invers. Şi nici nu se coace cum trebuie, producţia o să fie mică, deşi numărul de struguri e foarte mare la butuc, dar, per ansamblu cantitatea o să fie mai mică decât într-un an obişnuit”, spube Paula Adafinei producătoare.
”Dacă acum o lună de zile toată lumea era mulţumită, strugurii arătau bine, erau frumoşi. În ultimele 2 săptămâni, din cauza secetei, anumite soiuri mai sensibile, cum este otonelul suferă şi a început butucul”, spune un primar dintr-o zonă viticolă renumită.
Căldura mare are însă şi un efect pozitiv.
Paula Adafinei producătoare, inginer la direcţia agricolă Vrancea: Sperăm să fie cantitatea de zahăr mai mare şi vinul de calitate superioară. Per ansamblu, dacă facem calcurile, beneficiile sunt totuşi, reduse.
Nicu Mărescu, primar Panciu: Via şi strugurii în perioada de secetă sunt mai valoroşi. Producţia de vin este cea mai bună, dar aici este mereu corelare: cantitate-preţ. O fi mai bun, dar şi preţul creşte.
Pentru consumatori, contează mai mult calitatea decât preţul.
”Nu ştiu dacă preţul ar creşte foarte, fpoarte mult, dar bănuiesc că un vin bun tot aş încerca să îmi cumpăr chiar dacă aş mai reduce consumaţia”, spune un consumator.
România se află pe locul 13 în lume la producţia de vin, dar vindem cantităţi extrem de mici peste hotare. Ţara noastră a trimis spre export în 2021 aproape 18 milioane de litri de vin, din producţia de 450 de milioane de litri, adică doar 4%. Asta deşi sortimentele premium de la noi rivalizează cu cele din Franţa sau Italia.
Sursa Observator.