Îi vedem peste tot, adunați de cele mai multe ori în grupuri compacte, numeroase. Pe marginea șoselelor, în supermarket-uri, în trenuri, pe străzi. Lucrează, de regulă, în construcții, dar și ca taximetriști, ajutori de bucătari, debarasează în restaurant sau prin fabrici. Sunt folosiți la munci care nu necesită cunoașterea limbii române. De cele mai multe ori, munca prestată de ei, românii se feresc să o mai facă. Sau cel puțin nu la prețul pe care o fac ei, unul foarte redus. Tocmai de aceea, chiar dacă vin de departe, sunt rentabili pentru patronii arădeni: consumă puțin, nu sunt pretențioși și sunt plătiți prost.

Mulți dintre ei și-au amanetat tot ce aveau de valoare ca să ajungă aici. Intenția lor este să-și trimită salariul acasă, la famiile lor, care trăiesc în sărăcie lucie.

Peste 2.000 de cetățeni străini din Orientul îndepărtat trăiesc în județul Arad. Ei sunt monitorizați și trebuie să respecte legile autohtone. Vin din țări precum Sri Lanka, India, Pakistan sau Bangladesh“, a declarat pentru Glasul Aradului comisarul șef Dan Stoicănescu, comandantul Inspectoratului Județean de Poliție Arad.

Au venit în România pentru un câștig mai bun sau ca să scape de problemele de acasă, de la atentate la recesiune. Muncitorii din țări asiatice populează tot mai multe companii din România care, în lipsă de personal autohton, angajează zeci sau chiar sute de muncitori din Sri Lanka, India, Vietnam, Bangladesh sau Pakistan.

Am plecat din cauza atentatelor din 2019, care au afectat turismul, foarte important la noi. Apoi a venit coronavirusul și a fost tot mai greu. Costurile raportate la venituri au devenit mari. Aici, câștig puțin mai mult decât acasă, dar, raportat la costuri, e cu peste 50% mai mult. Dacă aș fi mers în Occident, aș fi câștigat probabil și mai mult, dar și costul vieții ar fi fost mai ridicat, așa că am ales România, susține un muncitor din Sri Lanka.

  • El comandante spune:

    :)))) le place atât de mult sărăcia din România încât următorul articol o să sune așa:
    2000 de srilankezi, indieni, pakistanezi au trecut anul acesta ilegal, din România în Ungaria.

  • Robi spune:

    Vin astia de ne invadeaza si pe noi si nu mai ramane nimic din Romania. Drepturile omulu isi alte organizatii internationale trebuie sa senimplice sa resolve probleme le in tarile lor astfel incat sa nu trebuiasca sa isi paraseasca familiile, casele si sa invadeze alte tari.

    • Dama spune:

      Serios?! Dar noi, romanii, nu am invadat o gramada de continente?! Romanii nu cauta si ei un trai mai bun ba prin alte tari din Europa, ba prin restul continentelor?! Asa cum noi mergem in alte tari, exact asa vin si ei! E vreo diferenta?! Mai incape atata rautate in voi?! Da pe dinafara rasismul din voi! Mi-e scarba de asemenea gandire!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției