„Azomures a încheiat în aceste zile contracte de achiziţionare de gaze naturale, care permit reluarea producţiei de îngrăşăminte la 50% din capacitatea totală a fabricii, începand cu luna octombrie 2023. Achiziţia de gaze naturale s-a făcut în ciuda provocărilor continue pe care le vedem în structura pieţelor locale de energie, precum şi a taxelor suplimentare care tocmai au fost anunţate, care cu siguranţă vor creşte costurile noastre”, au transmis oficialii Azomureş. Directorul general al companiei, Josh Zacharias, a precizat că ”asigurarea aprovizionării cu îngrăşăminte pentru sezonul agricol următor (2023 – 2024) este pur şi simplu prea importantă pentru a fi ignorată pentru sectorul agricol românesc”. ”Era momentul să acţionăm. Intenţia noastră este de a menţine în funcţiune producţia de Amoniac (gazul fiind aici materie primă), precum şi instalaţiile de produs finit NPK, Azotat de Amoniu şi Nitrocalcar atât timp cât condiţiile o permit, cu menţiunea că volatilitatea pieţelor pentru gaze şi îngrăşăminte este încă la cote istorice, deci viitorul este încă incert”, a declarat Josh Zacharias, director general al Azomureş. Platforma Azomureş produce amoniac (produs intermediar pentru fabricarea îngrăşămintelor) în doua instalaţii similare, codificate III şi IV.  Potrivit companiei, repornirea Amoniac III şi a instalaţiilor conexe vor permite fabricarea unei cantităţi importante de îngrăşăminte pentru fermierii din România care pregătesc culturile din noul sezon agricol. Capacitatea totală de producţie a platformei este de 1,6 milioane de tone, din care 80 – 85% sunt destinate pieţei agricole româneşti.  ”Azomureş şi îngrăşămintele joacă un rol vital în economia românească, conectând cele două mari sectoare ale energiei şi agriculturii. Am avut un dialog continuu cu Guvernul României şi în special cu ministerele Economiei, Energiei şi Agriculturii pentru a identifica cele mai bune soluţii care să ne permită să ne reluăm pe deplin activitatea într-un mod sustenabil”,  a mai transmis directorul companiei. (sursa:news.ro)

Recomandările redacției