După mai bine de jumătate de secol, oprelele marelui Brâncuşi se întorc în România. Vorbim despre cea mai importantă expoziție dedicată sculptorului român, un eveniment unic găzduit de Muzeul de artă din Timişoara. Operele, peste 100 la număr, sunt împrumutate din marile muzee ale lumii şi vor putea fi admirate până la finalul lui ianuarie.

 

Pentru prima dată românii vor putea admira atât de multe opere semnate de Brâncuși la un loc, la noi în țară. Vorbim despre sculpturi, fotografii, documente de arhivă, dar şi materiale filmate, toate menite să ofere o imagine de ansamblu asupra creației și vieții marelui artist român.

 

Doina Lemny – curatorul expoziției: Brâncuşi ia piatra, blocul de piatră şi îl sculptează direct. Avem impresia că e simplu, dar Brâncuşi a vrut prin acest sărut să exprime actul profund de dragoste când această îmbrăţişare formează din două persoane una. Este o fuziunea celor doi îndrăgostiti.

 

Obiectele au fost asigurate cu peste o jumătate de miliard de euro

Expoziția reuneste de la lucrări mai puţin cunoscute, la opere emblematice ale marelui sculptor.

 

În expoziţia de la muzeul naţional de arta din Timişoara regăsim şi singura opera cu semnificaţie istorică reluată în 1945. Piatra de hotar este manifestul lui Brancuși față de pierderea a doua teritorii importante de către România Basarabia şi Bucovina.

Operele au fost imprumutate de la marile muzee ale lumii, de la Centre Pompidou din Paris, galeria de artă modernă Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Craiova, dar şi colecții particulare.

Doina Lemny – curatorul expoziției: Ideea mea a fost ca să îl aducem pe Brâncuşi în ţara lui taie şi să arătăm că el a fost legat întotdeauna de România.

Pregătirile au început acum doi ani, iar obiectele din expoziţie au fost asigurate cu peste o jumătate de miliard de euro.

Sursa Observator

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției