Îngrijorările legate de impactul El Niño asupra recoltelor din Thailanda şi India determină creşterea preţului la zahăr în întreaga lume, astfel că a atins cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, a declarat FAO, organismul ONU pentru alimente şi agricultură, relatează AFP. Indicele preţului zahărului calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a crescut cu 9,8% pe parcursul unei luni. Această creştere „se datorează în principal faptului că există temeri tot mai mari de restrângere a ofertei globale în următoarea campanie (2023-2024)”, explică agenţia în raportul său lunar. Estimările iniţiale sugerează o scădere a producţiei în Thailanda şi India, doi producători majori, din cauza fenomenului meteorologic El Niño, precizează FAO. Organizaţia subliniază şi recenta creştere a preţului petrolului. Un preţ ridicat al aurului negru încurajează de fapt producătorii să transforme o parte din recolta lor în etanol, ceea ce reduce cantitatea de zahăr de pe piaţă şi creşte preţurile.
Potrivit FAO, o creştere şi mai mare a preţurilor la zahăr a fost însă limitată de volumul mare al recoltei care se înregistrează în prezent în Brazilia (cel mai mare producător din lume), care a beneficiat de condiţii meteorologice favorabile, precum şi de slăbirea realul brazilian faţă de dolarul american. Preţurile alimentelor la nivel mondial s-au stabilizat în septembrie, scăderea preţurilor la ulei (-3,9%), lactate (-2,3%) şi carne (-1%) compensând creşterea preţurilor la zahăr şi porumb, a anunţat FAO. Indicele FAO pentru preţurile la alimente, care urmăreşte variaţia preţurilor internaţionale ale unui coş de produse de bază, a scăzut cu 10,7% de la an la an şi cu 24% faţă de vârful din martie 2022, imediat după invazia rusă din Ucraina. (sursa:news.ro)