Bulgaria, preferată de sute de mii de turişti români pentru pachetele cu servicii all-inclusive, ar putea renunţa la această facilitate. Mulţi hotelieri se gândesc să ia exemplul grecilor, care oferă doar demipensiune. Preţurile crescute la alimente şi risipa mare i-au determinat pe vecini să-și schimbe strategia pentru sezonul estival viitor.
Vacanţele all-inclusive în Bulgaria ar putea deveni o amintire pentru români
Peste 75% dintre turiștii din stațiunile de pe litoralul bulgăresc sunt români. Cei mai mulți vin pentru serviciile all-inclusive, la preţuri mult mai mici față de Turcia sau ţara noastră.
„Oferta. În primul rând pentru că am acces la un hotel de patru stele la un preţ acceptabil”, spune un turist român.
„Serviciul all-inclusive este minunat, mâncare foarte proaspătă şi bună. Cu siguranţă, este foarte costisitor pentru ei să ne hrănească de mai multe ori pe zi, dar chiar dacă renuţă eu tot voi veni, voi alege un hotel cu mic dejun sau demipensiune”, promite un turist.
De anul viitor, mulţi hotelieri din Bulgaria se vor reorienta. Nu vor mai oferi servicii all-inclusive, ci doar mic dejun și cină. Din cauza preţurilor mari la alimentele, energie electrică și gaz, profiturile nu au fost atât de consistente. Hotelierii se confruntă și cu risipa alimentară.
De ce vor hotelierii să renunţe la acest regim
Mulţi se plâng că o cantitate mare de mâncare preparată ajunge la gunoi. „Bulgaria a fost afectată de inflaţie, la fel ca întreaga Europă, evident. Din păcate, la hotelul din Albena, aproximativ 20% din mâncarea servită în restaurant este aruncată”, spune Stanislav Stilyanov, şeful departamentului de relaţii publice.
Hotelurile care schimbă strategia
Hotelurile mai mici sunt primele care pregătesc schimbări de strategie. „Turiştii tineri, mai ales cei care sunt în cuplu sau în grup, dar de aceeaşi vârstă caută pachete cu mic dejun şi cină. Doar că sunt puţini”, a precizat Angelica Chirica, director de marketing.
Hotelierii care decid să renunțe la all-inclusive iau exemplul grecilor, care susțin tavernele și economia locală. Turiștii vor putea mânca la prânz la terasele din stațiuni. Specialiştii în turism cred însă că acest regim de cazare nu va dispărea.
„Tocmai pentru acest concept, all-inclusive, litoralul bulgăresc este foarte important. Turiştii români sigur se vor reorienta spre alte destinaţii care îndeplinesc aceste condiţii. Va scădea drastic numărul de turişti pe litoralul bulgăresc”, crede Angelica Chirica, director de marketing.
Cât costă un sejur în Bulgaria
Un sejur de 7 nopți cu toate mesele incluse, la un hotel de 3 stele, pornește de la 200 de euro și poate ajunge la 600-700 euro la un hotel de 5 stele. Serviciile all-inclusive există în Bulgaria de mai bine de 60 de ani.
Sursa Observator