În acest sfârșit de săptămână (06.10 – 08.10.2023), echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad au gestionat 61 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 52 de solicitări.
De asemenea, pompierii arădeni au acționat și pentru stingerea a 4 incendii, precum și în alte 5 misiuni în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea persoanelor și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Cele patru incendii au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată și deșeuri menajere), în municipiul Arad, orașul Curtici și localitatea Toc, iar unul la tabloul electric al unei case din localitatea Adea.
Incendiile au fost localizate și lichidate prompt de către pompieri, fără a se înregistra victime, suprafețele de teren afectate fiind mai mici de 400 de metri pătrați.
În acest sens, vă atenționăm cu privire la faptul că folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător, deoarece flăcările se pot propaga într-un timp foarte scurt și pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime. Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.
Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a gestiona rapid situațiile de urgență și pentru a acorda primul ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate. Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro, precum și prin noua aplicație DSU, disponibilă gratuit pentru telefoanele cu sisteme de operare Apple și Android: App Store (https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906) Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson)

Recomandările redacției