Prevenirea traficului și consumului de droguri în rândul elevilor este unul din obiectivele principale asumate de Guvernul României prin Planul Național Cadru de Acțiune privind Siguranța Școlară, transpus ca atare și în Planul teritorial de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță în școlile din Județul Arad.

În contextul resimțirii tot mai acute a flagelului consumului de droguri, substanțe interzise sau cu efect halucinogen în rândurile tinerilor, Instituția Prefectului – Județul Arad, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Arad și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Arad au inițiat un proiect al cărui scop este formarea cadrelor didactice din Județul Arad în vederea susținerii unor sesiuni interactive de informare adresate elevilor, cu privire la riscurile efectele negative asociate consumului de droguri.

În proiect s-au alăturat Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane  – Centrul Regional Timisoara, ambele universități arădene, Universitatea „Aurel Vlaicu” și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, prin cadre didactice specializate în psihologie și psihiatrie, Inspectoratul Școlar Județean Arad, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad, Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad. Primul workshop, la care au participat directori și profesori responsabili ai comisiilor pentru prevenirea și eliminarea violenței în mediul școlar din școlile gimnaziale situate în Municipiul Arad și câteva localități învecinate, a avut loc astăzi la sediul CCD „Alexandru Gavra” Arad.

„Am pornit acest proiect cu scopul de a găsi o modalitate prin care informația estențială privind efectele negative ale consumului de droguri să ajungă la fiecare elev din județ. Personalul structurilor specializate de prevenire din poliție sau Centrul antidrog fiind redus numeric, este imposibil să acopere toate școlile într-un timp rezonabil. Astfel, am gândit un proiect în două etape: prima dată vom transmite informațiile relevante directorilor și profesorilor care sunt responsabili ai comisiilor de siguranță în școli, pentru ca mai apoi aceștia să o poată transmite mai departe către profesorii diriginți, iar aceștia din urmă către elevi, la clasă. Apoi, vom încerca să formăm studenți ai celor două universități arădene, dar și elevi interesați din clasele de liceu mai mari, pe principiul „educației între egali”, în sensul că informația să fie transmisă către elevi de persoane apropiate vârstei acestora, din aceeași generație, având aceleași pasiuni și preocupări.

Specialiștii din instituțiile cuprinse în proiect au pregătite materiale didactice, informația este foarte multă, greu de sintetizat, dar sperăm cu toții în reușita inițiativei noastre. Acționăm împreună cu toate instituțiile responsabile pentru combaterea traficului și consumului de droguri pe mai multe paliere, în funcție de atribuțiile fiecăreia. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect și îi felicit pentru dedicare, pentru timpul acordat, precum și pentru toate celelalte activități pe care le desfășoară cu scopul de a ține departe drogurile și traficanții de droguri de copiii noștri”, a declarat Prefectul Județului Arad, Toth Csaba.

Proiectul va continua, în următoarele săptămâni, prin workshopuri similare ce vor fi organizate atât în Municipiul Arad, cât și în câteva localități din județ, astfel încât să poată participa directorii și profesorii din comisiile de siguranță școlară din toate unitățile de învățământ arădene.

Recomandările redacției