În acest sfârșit de săptămână (13 – 15.10.2023), echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad au gestionat 99 intervenții în situații de urgență.
Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 89 de solicitări. De asemenea, pompierii arădeni au acționat și pentru stingerea a 6 incendii, precum și în alte 4 misiuni în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea persoanelor și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.
Cele 6 incendii au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată și deșeuri menajere) în municipiul Arad și în localitatea Șimand, unul la un autoturism din localitatea Gura Văii, iar 3 la anexele gospodărești ale unor case din localitățile Sântana, Zimandcuz și municipiul Arad. Incendiile au fost localizate și lichidate prompt de către pompieri, fără a se înregistra victime, suprafețele afectate fiind mai mici de 300 de metri pătrați.
Având în vedere că în următoarea perioadă temperaturile vor scădea, iar majoritatea incendiilor ce se produc în sezonul rece se datorează adesea exploatării în condiții necorespunzătoare ori cu defecțiuni a mijloacelor de încălzire, pompierii militari arădeni vă recomandă să respectați câteva măsuri pentru a vă pregăti locuința pentru iarnă:
– Verificați toate echipamentele electrice! Nu utilizați radiatoare, calorifere electrice și aeroterme cu improvizații sau defecțiuni! – Curățați coșurile de fum! Apelați la personal specializat pentru a verifica sobele și coșurile de evacuare a fumului.
– Verificați periodic instalațiile de gaze și centralele termice! Reviziile se fac numai de tehnicieni autorizați!
– Nu folosiți niciodată aragazul pentru încălzire! Aragazul folosit ca sursă de căldură în locuință poate cauza incendii, explozii sau intoxicații, soldate cu daune materiale și pierderi de vieți. – Instalați detectoare de fum și de gaze în locuința dumneavoastră.
Costurile acestor echipamente sunt mici și pot salva vieți! Pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a gestiona rapid situațiile de urgență și pentru a acorda primul ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate. Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro, precum și prin noua aplicație DSU, disponibilă gratuit pentru telefoanele cu sisteme de operare Apple și Android: App Store (https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906) Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson)

Recomandările redacției